svečano obilježen dan oružanih snaga rh

U povodu Dana Oružanih snaga i Dana Kopnene vojske danas je u Domu Hrvatske vojske "Zvonimir" održana svečanost na kojoj je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH, Stjepan Mesić, dodijelio činove visokim časnicima Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH, a pročitane su i odluke o promaknućima 591 pripadnika Oružanih snaga RH. L

Na prijedlog ministrice obrane Željke Antunović načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general pukovnik Josip Lucić, promaknut je u čin generala Zbora a zamjenik načelnika general bojnik Slavko Barić u čin general pukovnika.

Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Zdravko Kardum promaknut je u čin kontra admirala, a zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane brigadir Viktor Koprivnjak u čin brigadnog generala.

Pozdravljajući okupljene predsjednik Republike Stjepan Mesić kazao je kako je obilježavanje Dana Oružanih snaga prigoda sjetiti se svih onih koji su dali svoje živote i bili ranjeni u obrani Hrvatske.

Predsjednik je istaknuo da Hrvatska ima zavidnu oružanu silu, ali da je mora kroz preustroj učiniti kompatibilnom sa standardima NATO-a.

"Ulaskom u NATO Hrvatska će dobiti veću sigurnost, a u njega unijeti svoje znanje, sposobnost i potencijale, ratno iskustvo i tradiciju", rekao je Mesić.

Dodao je da se, prema informacijama kojima raspolaže, preustroj Oružanih snaga odvija sjajno u uvjetima naših materijalnih mogućnost.

"Oni koji odlaze iz obrambenog sustava su patrioti koji su obranili Hrvatsku, a svojim znanjem mogu pridonijeti razvoju hrvatskog gospodarstva", kazao je predsjednik.

Govoreći o aktualnim prilikama u Hrvatskoj predsjednik Mesić je napomenuo da se, kada se upozorava na visoku zaduženost Hrvatske, treba uzeti u obzir da je zaduženost u funkciji razvoja infrastrukture koja je preduvjet sveukupnog razvoja.

"Nije nam lako, ali inflacija je samo 2 posto i imamo 5,2 posto gospodarskog rasta i dohodak od 5000 dolara po stanovniku godišnje. Idemo dobrim putem prema ostvarenju naših ciljeva, a to je ulazak u EU i NATO", istaknuo je predsjednik Mesić.

Izrazio je uvjerenje da je realno da Hrvatska godine 2007. ostvari, kako je kazao, "milenijski cilj i uđe u Europsku uniju".

Ministrica obrane Željka Antunović izrazila je zadovoljstvo tijekom preustroja Oružanih snaga RH koji, rekla je, "nije lak, no, napreduje se korak po korak".

Dodala je da je obilježavanje Dana Oružanih snaga prigoda za prisjećanje kako se stvarala i branila Republika Hrvatska, što smo sve prošli i što nas sve očekuje u budućnosti.

Načelnik Glavnog stožera general pukovnik Josip Lucić podsjetio je da je stvaranjem Zbora narodne garde (ZNG), godine 1991., stvorena pretpostavka za ustroj Hrvatske vojske, koja je zaustavila prodor neprijatelja i postavila crte obrane. Hrvatska vojska ubrzano je obučavana i opremana, da bi 1995. izvojevala pobjede u akcijama "Bljesak" i "Oluja" te konačno oslobodila okupirani hrvatski državni teritorij, naglasio je.

General Lucić podsjetio je na važnost daljnje izgradnje Hrvatske vojske, kao jamca sigurnosti, hrvatskih građana i cijelog društva.

"Cilj nam je stvaranje male i mobilne dobro opremljene vojske koja će moći ostvariti ustavne obveze i osigurati mir i sigurnost države", kazao je general Lucić.

Predsjednik Mesić sa suradnicima u pratnji ministrice obrane Željke Antunović i načelnika Glavnog stožera general pukovnika Josipa Lucića, obišao je također na Sportsko rekreacijskom centru Jarun izložbu oružja i oklopnih vozila iz Domovinskog rata, taktičko-tehnički zbor. Bio je nazočan i pokaznim vježbama antiterorističke postrojbe Vojne policije te postrojbi Vojne policije za mirovne operacije.

Svečanost obilježavanja Dana oružanih snaga na Jarunu zaključena je preletom borbenih zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MIG 21.

(Hina) dmar sp

Pročitajte više