Svečano otvoren Arhiv Dubrovačke biskupije u samostanu sv. Klare

U obnovljenom dijelu samostana sv. Klare u Dubrovniku večeras je svečano otvoren Arhiv Dubrovačke biskupije u čijem će sklopu biti i knjižnica s oko 30.000 knjiga. L

Arhiv je otvorio i blagoslovio dubrovački biskup msgr. Želimir Puljić.

Autor projekta obnove Arhiva je dubrovački arhitekt Stjepo Butjer, radove je izvela dubrovačka tvrtka Kapela, a investitor je Dubrovačka biskupija i donatori.

Samostan sv. Klare iz 13. stoljeća bio je, nakon pada Dubrovačke Republike, pretvoren u vojarnu. U doba Kraljevine Jugoslavije u samostanu je bio "Dom jugoslovenske vojske - komanda mesta i pošta", a nakon Drugoga svjetskog rata dodijeljen je općinskome sindikalnom vijeću. Nakon 1991. vođen je sudski spor i samostan je 1998. vraćen Dubrovačkoj biskupiji.

Odmah nakon preuzimanja samostana počela je nužna obnova uredskih prostorija, koje su dovršene i blagoslovljene na blagdan Blaženoga Alojzija Stepinca, 10. veljače 2000. Obnova samostana još traje, a podijeljena je u nekoliko faza. Krovište je obnovljeno godine 2001., a početkom prošle godine obnovljeni su temelji istočnog dijela zgrade i uređene prostorije za Arhiv i knjižnicu.

Dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica istaknula je da se obnovom samostana sv. Klare upotpunjuje ponuda Dubrovnika izvan turističke sezone, a na večerašnjoj svečanosti govorili su i dubrovačko-neretvanski podžupan Pero Mišković i nadbiskup iz njemačkoga grada Padaneborna Hans Joseph Beker.

(Hina) xhš yjn

Pročitajte više