Svečano otvorenje zgrade Mediteranskog instituta u Splitu

PREMIJER Ivo Sanader danas je u sklopu svečanosti Dana Europe i blagdana svetog Dujma obilježio svršetak radova na Mediteranskom institutu za istraživanje života u Splitu (MedILS), osnivač i idejni začetnik kojega je proslavljeni hrvatski znanstvenik akademik Miroslav Radman.

Zgradu u kompleksu Ville "Dalmacije" za MedILS je ustupio grad Split, a država je u uređenje zgrade s četiri tisuće četvornih metara od 2001., kad je projekt započet, uložila oko 30 milijuna kuna.

Premijer Sanader naglasio je kako vjeruje da će "Institut ucrtati Split na znanstvenu kartu Europe i svijeta te kako će "MedILS biti stjecište mladih znanstvenika i sjecište različitih ideja koje će naći primjenu i u praksi".

Akademik Miroslav Radman kazao je kako danas nema sretnjije osobe od njega, posebno što se to slavlje događa uz blagdan sv. Dujma i proslavu Dana Europe.

Istaknuo je kako je MedILS "europski i svjetski projekt, u kojemu će raditi stručnjaci iz Hrvatske i cijelog svijeta". Najavio je kako će prve znanstvene aktivnosti Mediteranskog instituta "početi potkraj rujna kad će se u njemu na skupu okupiti 10-ak nobelovaca i veći broj mladih znanstvenika koji će dati početni znanstveni pečat njegovu budućem radu".

"MedILS će biti institut koji će obilježiti znanstvena izvrsnost, originalnost i interdisciplinarnost", rekao je Radman.

Zahvalio je Vladi na potpori u ostvarenju projekta i premijeru Sanaderu, podsjetivši na važnu ulogu u projektu bivših ministara znanosti Gvozdena Flege i Hrvoja Kraljevića.

Današnjim otvorenjem Institut je dobio zgradu, a opremu će osigurati akademik Radman koji će i okupiti ekipu znanstvenika.

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac kazao je kako će Vlada i dalje pratiti Institut, napomenuvši da je "ovog trenutka u optjecaju 1,7 milijardi kuna za gradnju objekata i sveučilišta u Hrvatskoj".

Poželio je da Mediteranski institut u Splitu postane "oazom dobrote i znanosti u Hrvatskoj, čime će u potpunosti ispuniti svoju zadaću".

Rektor Sveučilišta u Splitu Ivan Pavić podupro je projekt, rekavši kako je MedILS neobično važan projekt u sustavu znanosti, koji će mladim znanstvenicima omogućiti istraživanja kakvim se inače ne bi mogli baviti na ovim prostorima.

"Ne samo da će mladi stručnjaci ovdje ostati i istraživati nego će Institut privući i svjetske stručnjake, a to budi nadu i navješćuje da Hrvatska ide prema znanju i znanosti", rekao je Pavić.

Pročitajte više