Svečano predano hrvatsko božićno stablo u Vatikanu

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić svečano je predao u utorak poslijepodne božićno stablo poklon RH svetom ocu, Vatikanu, a time i gradu Rimu na Trgu Sv. Petra.

Na Trgu se po slobodnoj procjeni okupilo između 1500 i 2000 ljudi, među kojima 600 hrvatskih hodočasnika, kao i Hrvati koji žive i rade u Italiji.

´Ovo drvo koje stoji pred nama jedno je od najljepših koje smo našli u našim hrvatskim šumama. Donijeli smo ga i postavili tu na Trg Sv. Petra kao simboličan izraz naše ljubavi poštovanja prema svetom ocu, kao simbol naše težnje prema miru, simbol suradnje među ljudima i među narodima´, tim je riječima Mesić započeo svoj govor na svečanosti.

On je i ovu prigodu iskoristio da prenese svoju zahvalnost i zahvalnost hrvatskih građana Svetom ocu pod čijim je prozorom postavljeno božićno drvo. Kako je rekao , to je zahvalnost ´za podršku koju je pružao Hrvatskoj, za razumijevanje i pažnju koju je posvećivao u vremenima naših napora da postanemo priznatom članicom međunarodne zajednice. Predsjednik je prenio i želju hrvatskog državnog vodstva da papi i zdravlje omogući da po treći put posjeti Hrvatsku idućeg proljeća, gdje će, kako je istaknuo, uvijek biti dočekan ´srdačno i s ljubavlju´.

´Želimo, dragi prijatelji, da vas u ovom mjesecu radosti i ljepote, da vas ovog Božića prati miris hrvatskih šuma i naše iskrene želje za dobro zdravlje i radost vaših obitelji´, rekao je Mesić obraćajući se svima okupljenima na Trgu Sv. Petra.

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije nadbiskup zagrebački mons. Josip Bozanić podsjetio je u svom govoru da već dva desetljeća božićno drvo koje ukrašava prostor pred bazilikom Svetog Petra daje jedna europska zemlja i rekao je da je to ´na izvjestan način simbolizira univerzalnost crkve, u kojoj svi narodi nalaze svoje mjesto´.

´Meni osobno, vjerujem i svima nazočnima, veliku radost i čast predstavlja činjenica što će drvo koje dolazi iz Hrvatske ovoga Božića ukrašavati Trg Sv. Petra koji snažnom božićnom porukom u ovim blagdanskim danima postaje središtem čitavog planeta, okupljajući hodočasnike sa svih strana svijeta´, rekao je Bozanić.

Prema njegovim riječima, tijekom svoje povijesti hrvatski je narod pronašao sigurno uporište u kršćanskoj vjeri koju je prihvatio prije više od 13 stoljeća.

´Upravo ta veza s Petrovom Stolicom odredila je njegovu društvenu i kulturnu fizionomiju ucjepljujući ga u veliku europsku kršćansku zajednicu´.

Bozanić je također podsjetio na poruku svetog oca tijekom njegovog prvog posjeta Hrvatskoj 1998. u kojoj je poželio Hrvatskoj da se ´kao zemlja koja je sastavni dio Europe izgrađuje na trajnim vrijednostima´.

´Predajući ovo božićno drvo, simbol pravoga Života rođenog u Betlehemu, rado upućujem vama ovdje nazočnima, te svima koji će posjetiti ovaj Trg, naše najsrdačnije čestitke za Božić koji neka bude svet i blagoslovljen, želeći svako dobro u Novoj 2003. godini´ zaključio je svoj govor nadbiskup Bozanić.

U ime Vatikana govorio je Edmund Casimir Szoka, predsjednik papinske komisije za upravljanje Državom Grada Vatikana, koji je rekao da posebna veza vezuje Hrvatsku s Rimom i Sv. Stolicom i da je to snaga katoličke vjere.

Na kraju svečanosti je dvoje djece, među kojima i unuka Predsjednika Mesića, upalilo svjetalca na božićnom stablu koje je okićeno, uz srebrne i zlatne kuglice koje predstavljaju boje Vatikana, crvenim licitarima na kojima su napisana imena hrvatskih gradova i mjesta i koji su stavljeni u prozirne plastične kugle kako bi se zaštitili od kiše i eventualnog snijega.

Djelić hrvatskih božićnih običaja na Trg Sv. Petra su pjesmom i plesom prenijeli članovi ansambla Lado koji će u utorak navečer održati koncert u crkvi Sv. Jeronima u Rimu.

Inače, sve do 2013. godine predbilježene su zemlje i pokrajine koje će darovati božićno stablo za Trg Sv. Petra.

Pročitajte više