Svečano promovirano 365 doktora znanosti i doktora umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu

Foto: Sveučilište u Zagrebu

Rektor Stjepan Lakušić promovirao je u subotu novih 365 doktora znanosti i doktora umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Obje svečane promocije, doktora znanosti i doktora umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, održane su u velikoj dvorani Regionalnoga centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe - SEECEL.

Tijekom prve svečanosti promovirano je 184 doktorskih kandidata, a tijekom druge njih 181, izvijestili su sa zagrebačkog Sveučilišta.

Svečane promocije doktora znanosti i doktora umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu prvi su put održane u novom prostoru - u velikoj dvorani zgrade SEECEL-a, koju je Sveučilište dobilo na korištenje od Ministarstva gospodarstva i održivoga razvoja tijekom obnove vlastitih prostora od oštećenja nastalih u dvama potresima 2020.

„Samo oni koji su stigli do diplome doktora znanosti i doktora umjetnosti znaju da je taj put dug i nimalo jednostavan“, rekao je rektor Stjepan Lakušić te istaknuo zahtjevnost doktorskoga studija kao najvišega stupnja formalnoga obrazovanja koje se temelji na samostalnom istraživanju.

„Bez doktora ni znanost nema budućnost“ 

Čestitavši novopromoviranima, rektor je nove doktore znanosti i doktore umjetnosti uputio da u svojem budućem radu uvijek na umu imaju kako su njihova postignuća temelj napretka zajednice u kojoj djeluju, gospodarstva i društva u cjelini.

„Bez doktora znanosti i doktora umjetnosti ni sama znanost nema budućnost“, rekao je rektor.

Nakon što su kandidati, odjeveni u svečane toge, izgovorili tekst prisege i rektor ih proglasio doktorima znanosti i doktorima umjetnosti, prebacili su kićanku (coflek) na akademskim kapama na desnu stranu, čime su i simbolično ušli u novo i više akademsko zvanje.

Na svečanostima je uslijedilo uručivanje diploma i doktorskih medalja te upisivanje promoviranih u Knjigu doktora.

U ime promoviranih doktora znanosti i doktora umjetnosti na prvoj se svečanosti nazočnima obratila dr. sc. Sara Trnski s Medicinskoga fakulteta, a na drugoj dr. sc. Josip Skejo s Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Svečanosti su završile akademskom himnom Gaudeamus igitur i zajedničkim fotografiranjem.

Pročitajte više