Svečano proslavljena 400. obljetnica prve hrvatske graamtike

U svečanoj dvorani zadarskog Sveučilišta večeras je proslavljena 400. obljetnica prve hrvatske gramatike Bartola Kašića. L

Proslava te obljetnice, koju je priredila Družba "Braće hrvatskog zmaja", Zmajskog stola u Zadru, pod pokroviteljstvom Zadarske županije, jedan je od događaja u obilježavanju ovogodišnjih Dana Zadarske županije.

Na večerašnjoj svečanosti okupili gradski, županijski i nadbiskupijski čelnici te brojni znanstvenici i kulturni djelatnici, a nastupio je i katedralni zbor sv. Stošije u Zadru.

Pročelnik Zmajskog stola Družbe "Braće hrvatskog zmaja" dr. Stjepo Obad rekao je da je ovo velika godina u hrvatskom jezikoslovlju. Prije četiri stoljeća hrvatski je narod dobio prvu geramatiku iako je bio podijeljen u trima državnim zajednicama - mletačkoj, turskoj i austrijskoj, istaknuo je dr. Obad. Dok je oružje dominiralo, na hrvatskom jugu u 16. stoljeću djelovalo je nekoliko velikih imena, a među njima Pažanin isusovac Bartol Kašić, koji je napisao prvu hrvatsku gramatiku, podsjetio je dr. Obad.

Na svečansoti su, među inima, govorili zadarski župan Ivo Grbić, rektor Sveučilišta u Zadru dr. Damir Magaš i ravnateljica Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Zagrebu dr. Dunja Brozović-Rončević.

Zadarski nadbiskup msgr. Ivan Prenđa govorio je o vezama Crkve i kulture.

Proslava 400. obljetnice prve hrvatske gramatike Bartola Kašića nastavlja se sutra u Pagu u crkvi sv. Jurja.

(Hina) xima yvkn

Pročitajte više