Svečano uručenje priznanja "Plave vrpce ´Vjesnika 2004."

NA SVEČANU uručenju priznanja "Plave vrpce Vjesnika 2004." za pothvate spašavanja ljudi i imovine na moru danas je u Opatiji glavna urednica "Vjesnika" Andrea Latinović predala priznanje i srebrnu plaketu u pojedinačnoj konkurenciji ribaru Dubravku Morožinu iz Punta te predstavnicima dobitnika u momčadskoj konkurenciji posade broda "Zrinski" zadarske Tankerske plovidbe.

Dubravko Morožin spasio je za jake bure svojom koćom "Primo" šesteročlanu njemačko-nizozemsku posadu jedrilice "Old seilor" nedalako od Cresa u travnju ove godine. U spašavanju na moru sudjelovao je više od 50 puta, ponekad i u pothvatima spašavanja od kojih su drugi odustali.

Posada tankera "Zrinski" spasila je po olujnoj buri dvoje od četvero članova posade s austrijske jahte "Adax" jugozapadno od Pule u rujnu ove godine. Iako je tanker prevozio veliku količinu nafte, kapatan Vinko Stulić približio je brod jahti i spasio dvoje ljudi. Konopac je pri spašavanju prekinula bura, pa je spašavanje nastavila posada grčkog broda "Lefka ori" koja je spasila još dvije osobe, a jedna je žena pri pokušaja spašavanja nestala u moru.

Priznanje "Plava vrpca Vjesnika 2004." dodijeljeno je i posadi broda "Lefka ori" i svim pojedincima i momčadima koji su bili u konkurenciji: peljaru Branku Kovačevu iz Šibenika, vlasniku i zapovjedniku turističkog broda iz Velog Lošinja Robertu Belaju, posadi broda "P-116" Pomorske policije u Šibeniku, posadi koće "Pipi" iz Krka, posadama broda "Marino" i brodice "507 RK" riječke Pomorske policije te posadi jedrilice "Adria-Azija" iz Orebića.

Posebno priznanje u povodu pete obljetnice rada Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru sa sjedištem u Rijeci primio je voditelj te službe kapetan Edo Šarunić. Nacionalna središnjica sudjelovala je ove godine u 275 akcija traganja i spašavanja na moru.

Glavna urednica "Vjesnika" Latinović podsjetila je na važnost "Vjesnikova" priznanja za spašavanja na moru, kazavši da je to jedinstveno takvo priznanje u svijetu.

Predsjednik Odbora za dodjelu priznanja prof. Hrvoje Kačić kazao je da dobitnici priznanja sudjeluju u spašavanju bez naknada, da su priznanja zaslužili svi kandidati te da je zahvaljujući njima sve manje pomorskih nezgoda s lošim ishodom. Napomenuo je da je Odbor koji odabire kandidate visoko stručan te da su sve odluke donesene jednoglasno.

Pročitajte više