Svećenik navodno časne nagovarao na spolni odnos u troje: "Govorio o Svetom Trojstvu"

Screenshot: YouTube

ISUSOVAC iz Slovenije Marko Ivan Rupnik, svećenik blizak papi Franji, navodno je dvije časne sestre pokušao nagovoriti na seks u troje uspoređujući ga sa Svetim Trojstvom, piše britanski The Times.

O slovenskom svećeniku su se početkom mjeseca u talijanskim medijima pojavile tvrdnje da je tijekom 90-ih godina zlostavljao časne sestre u Sloveniji. Rupnikov vjerski red priznao je vatikansku istragu Rupnika, ali i rekao da je nastupila zastara.

Jedna od časnih sestara ispričala je za talijanske novine Domani da joj je Rupnik oduzeo nevinost te da ju je natjerao da šuti o tome.

Rekao da će seksom u troje "replicirati trostrani odnos Boga, Isusa i Duha Svetoga"

Anonimna časna sestra je u intervjuu za Domani ispričala da je Rupnik polako počeo ulaziti u njezin psihološki i duhovni svijet i da je iskorištavao njezinu krhkost i nevinost.

Ona tvrdi da je svećenik pitao nju i drugu časnu za seks u troje i da je objasnio da će tako "replicirati trostrani odnos Boga, Isusa i Duha Svetoga".

Časna navodi da je Rupnik zlostavljao skoro 20 časnih sestara i da su usprkos tome njezine pritužbe naišle na ignoriranje. Isusovački red je nakon objavljenog intervjua sa časnom sestrom pozvao sve ostale žrtve da istupe te obećao da će biti saslušane s empatijom i razumijevanjem.

Papa blizak sa slovenskim svećenikom

Isusovac iz Njemačke Hans Zoller, jedan od najistaknutijih stručnjaka Katoličke Crkve za prevenciju seksualnog zlostavljanja, oglasio se o slučaju. Tvrdi da se tim slučajem loše upravljalo od 90-ih godina te da na još mnogo pitanja nema odgovora.

Zoller je kazao da pozivanje žrtava da progovore pokazuje spremnost da se prizna kako je puno toga pošlo po krivu. "Papa Franjo, i sam isusovac, bio je blizak Rupniku. Možda je odigrao ulogu u zaštiti tog svećenika", kazao je vatikanski dopisnik za L'Espresso Sandro Magister.

Rupnik je autor mozaika u kapelama i crkvama širom svijeta, što uključuje i papinsku kapelu u Vatikanu i baziliku u Solinu.

Pročitajte više