Švedska će protjerati nepokretnu i nijemu Britanku (74) koja ima Alzheimerovu bolest

Ilustracija: EPA

ŠVEDSKA policija nastavlja pripremati plan deportacije 74-godišnje Britanke Kathleen Poole koja ne može hodati ni govoriti te boluje od Alzheimerove bolesti. Laburistički zastupnik Hillary Benn je slučaj opisao kao "duboko šokantan". 74-godišnja udovica se preselila u Švedsku iz Engleske prije 18 godina kako bi bila blizu svog sina Waynea i njegove supruge Šveđanke Angelice te njihovih četvero djece.

Međutim, prije 11 godina je počela patiti od demencije i posljednjih 10 godina je provela u staračkom domu. Njezina obitelj je podnijela zahtjev kako bi joj se omogućio ostanak u Švedskoj nakon Brexita, ali su ga švedske vlasti odbile jer 74-godišnjakinja nema ažuriranu putovnicu ili financijska izvješća kojima bi dokazala svoje pravo da ostane u zemlji, piše Guardian.  

"Nemoguće je reći koliko će trajati"

Iz obitelji navode da vlasti nisu imale ažuriranu putovnicu jer njihova majka cijelo vrijeme leži u krevetu i ne putuje. Nadali su se da će političari pomoći kako bi se zaustavila deportacija, ali u petak su dobili obavijest iz britansko veleposlanstvo u Stockholmu da švedska policija već vrši pritisak da se pronađe starački dom u Velikoj Britaniji za 74-godišnjakinju. 

"Nemoguće je reći koliko će trajati, ali kada pronađemo starački dom voljan primiti vašu mamu, policija će nam dati datum putovanja i morat ćemo izdati hitnu putovnicu", rekao je dužnosnik britanskog veleposlanstva. 

Morala bi putovati uz pratnju medicinskog osoblja

"Ovo je duboko šokantno. Što, zaboga, švedske vlasti misle da rade? Europska komisija mora intervenirati kako bi spriječila da se to dogodi", kazao je Benn, koji je bio predsjednik Odbora za Brexit. Angelica i Wayne tvrde da bi preseljenje bilo ne samo nehumano već i fizički izazovno jer bi 74-godišnjakinja morala putovati uz pratnju medicinskog osoblja.

Angelica je rekla da ne razumije zašto je policija bila tako "oštra" jer je obitelj nedavno kontaktirala s imigracijskim vlastima koje su tražile liječničku potvrdu za Kathleen, dajući im nadu da će njezin slučaj biti preispitan. "Ne mogu reći da se sada nadam jer tu se radi o vlasti i policiji", rekla je.

Prema sporazumu o povlačenju, britanski državljani koji su živjeli u EU prije Brexita imali su zajamčeno pravo na ostanak, ali u nekoliko zemalja to je uključivalo zahtjeve i papirologiju za dokazivanje povijesnih prava prema pravilima slobodnog kretanja.

Pročitajte više