Švedska pred povijesnom prekretnicom: "Postoji prije i nakon 24. veljače"

Ilustracija: EPA

SASTANKOM čelnika vladajuće Socijaldemokratske stranke u Švedskoj, rasprava o ulasku u NATO prebacila se u veću brzinu, javlja Politico. Čelnici stranke raspravljali su šest sati o prijavi za pridruživanje vojnom savezu. 

Očekuje se da je sastanak označio početak razdoblja konzultacija od otprilike četiri tjedna, prije nego što socijaldemokrati donesu konačnu odluku.

Njihova odluka očekuje se oko 24. svibnja ili blizu tog datuma. 

Socijaldemokrati dosad bili skeptični

Planirano je više osobnih okupljanja vodstva stranke, kao i online rasprava s lokalnim članovima stranke. "Vrlo je važno i pozitivno da se okupimo na razgovorima kao što to radimo danas. U stranci također vodimo dijalog kako bismo omogućili članovima da budu dio rasprave", rekla je ministrica okoliša Annika Strandhall novinarima.

Ishod internih razgovora socijaldemokrata vjerojatno će biti odlučujući za to hoće li se Švedska prijaviti za članstvo u NATO-u ili ne, što bi bio najveći vanjskopolitički pomak zemlje od pristupanja EU 1995. godine, piše Politico.

Vodeće osobe socijaldemokrata, od ministra obrane Petera Hultqvista do premijerke Magdalene Andersson, dosad su odbijale komentirati jesu li promijenile mišljenje u svjetlu ruskog napada na Ukrajinu i hoće li se sada pridružiti.

No, bilo je naznaka da je protivljenje socijaldemokrata oslabilo. "Jasno postoji vrijeme prije i poslije 24. veljače", rekla je Andersson u nedavnom govoru, misleći na datum ruske invazije na Ukrajinu.

Istraživanje ankete Novus objavljeno ovog tjedna pokazalo je 51 posto podrške švedske javnosti za prijavu za NATO, piše Politico.

Pročitajte više