Švedska šalje ronilački brod da ispita curenje plinovoda Sjeverni tok

Foto: EPA

ŠVEDSKA je danas poslala ronilački brod na mjesto prošlotjedne eksplozije plinovoda Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 u Baltičkom moru kako bi ispitala incident kojim je onemogućen transport ruskog plina tom rutom.

Europa istražuje što je uzrokovalo pucanje tri cjevovoda plinovoda Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2. Europski dužnosnici sumnjaju na to da je eksplozija u blizini švedskih i danskih voda proizvod sabotaže, koju je Moskva ubrzo pokušala prišiti Zapadu, sugerirajući da od toga korist imaju Sjedinjene Američke Države.

"Obalna straža odgovorna je za misiju, ali mi ih podržavamo jedinicama", rekao je glasnogovornik švedske mornarice Jimmie Adamsson za Reuters. "Jedino ćemo imenovati HMS Belos, koji je podmornica za spašavanje i plovilo za ronjenje", dodao je.

Europa sumnja na sabotažu, ali odbija reći tko stoji iza nje

Švedska obalna straža rekla je da je Sjeverni tok 1 prestao curiti, ali rezultati preleta tog mjesta sugeriraju da plin i dalje curi iz Sjevernog toka 2 i izlazi na površinu u radijusu od 30 metara. Kremlj je u ponedjeljak pojačao optužbe za eksploziju protiv Zapada, poručivši da zbog toga Sjedinjene Američke Države mogu povećati prodaju i cijenu svog ukapljenog plina.

Washington je odlučno zanijekao bilo kakvu umiješanost. Europske zemlje sumnjaju na sabotažu, ali su odbile reći tko stoji iza nje.

Energetska tvrtka pod kontrolom Kremlja Gazprom objavila je da bi plin mogao nastaviti teći preostalim netaknutim cjevovodom Sjevernog toka 2, što će vjerojatno biti odbačeno s obzirom na to da je Sjeverni tok 2 blokiran uoči ruske invazije na Ukrajinu u veljači.

"Ako se donese odluka o početku isporuke kroz liniju B Sjevernog toka 2, prirodni plin će se upumpavati u plinovod nakon što nadzorna tijela provjere i verificiraju integritet sustava", poručio je Gazprom. Sjeverni tok 2, koji povezuje Rusiju i Njemačku, nikada nije bio operativan.

Pročitajte više

 

Pročitajte više