Svemir možda ipak ne umire

ZNANSTVENICI iz Znanstvenog instituta za teleskopsko proučavanje svemira u Baltimoreu tvrde da su pronašli nove dokaze o postojanju tajanstvene sile nazvane tamna energija.

Ta je sila otkrivena prije samo šest godina, a čini oko 70 posto svemira. Tamna energija ključ je za razumijevanje budućnosti svemira, jer sve ovisi o tome koliko je ona snažna i trajna.

Budući da su znanstvenici vezani uz Zemlju, jedini je način za proučavanje tamne energije neizravno promatranje, pri čemu se služe svemirskim teleskopom Hubble za promatranje najstarijih, najudaljenijih supernova koje uspiju pronaći te za mjerenje svjetlosti koja dolazi od njih.

Ta je svjetlost vjerojatno nastala pri eksploziji zvijezda prije mnogo milijardi godina, a boja te svjetlosti u crvenim nijansama, astronomima govori o brzini udaljavanja u to vrijeme. Tako znanstvenici otkrivaju podatke o širenju svemira i o njegovoj starosti.

"Godine 1998. prvi smo put otkrili da svemir ubrzava kretanje te da ga na to najvjerojatnije prisiljava tajanstvena tamna energija koja, izgleda, čini 70 posto svemira", izjavio je Adam Reiss iz spomenutoga instituta.

Znanstvenici su ostali iznenađeni i ne znaju o čemu je riječ.

Jedna je od mogućnosti da je riječ o objašnjenju Einsteinove konstante, tj. o broju kojim bi se moglo predvidjeti hoće li se svemir urušiti sam u sebe u "velikome sudaru", hoće li se posve "razletjeti" ili će se njegove galaktike polako međusobno udaljavati sve dok se toliko ne udalje da se na našem nebu više neće vidjeti zvijezde.

"U ovome smo trenutku barem dva puta sigurniji nego prije da je Einsteinova konstanta stvarnost, tj. čini nam se da se tamna energija ne mijenja dovoljno brzo (ako se uopće mijenja) da bi u bliskoj budućnosti mogla izazvati propast svemira", kaže Adam Reiss.

"Ako je Einstein bio u pravu, i ako snaga tamne energije ostane zauvijek ista, svemir će se uvijek širiti", smatra Reiss.

Iako to zvuči mnogo bolje od urušavanja ili rasplinjavanja, to zapravo znači da sve u svemiru čeka hladna, mračna i samotna budućnost. Naravno, nama danas to i ne znači mnogo, jer znanstvenici predviđaju da će se to dogoditi za oko 55 milijardi godina.

Osim toga, znanstvenici se nadaju da program američke svemirske agencije NASA s letovima svemirskih taksija neće biti posve zaustavljen te da će redoviti zadaci održavanja svemirskoga teleskopa Hubble biti nastavljeni, jer o tom teleskopu ovise sva daljnja istraživanja u tome smjeru.

Pročitajte više