Svemirska letjelica Endeavour na putu prema ISS-u

AMERIČKA svemirska letjelica Endeavour lansirana je u noćno nebo iz Kennedy Space Centera na Floridi s posadom i opremom Međunarodne svemirske postaje, piše CNN.

Ovo je najduža misija svemirske letjelice ISS-a i trajat će 16 dana, a njena će sedmeročlana posada instalirati robot s dvije ruke, izrađen u Kanadi. Dvanaestodnevni boravak na ISS-u posada će iskoristiti za istovar tereta i opreme, potrebne za dolazak japanskog laboratorija Kibo, uz pomoć tri osobe koje već neko vrijeme borave na svemirskoj stanici.

Ruke robota zvanog Dextre, koje će postaviti članovi posade, dugačke su 3,35 metara i moći će se okretati u svim smjerovima. Astronauti planiraju testirati i novu tehniku za popravak oštećenja na oklopu, nastalog 2003. godine, tijekom jednog od pet planiranih svemirskih letova.

U posljednje vrijeme mnogo se toga dogodilo, prethodni mjesec letjelica Kolumbo povezala se s NASA-inom istraživačkom bazom Destiny, a nakon što Endeavour napusti ISS, očekuje se spajanje s prvim svemirskim teretnim brodom "Jules Verne", koji je lansiran u subotu.

V.M.
Foto: NASA

Pročitajte više