Svemirski teleskop Hubble slavi 15. rođendan

Hubble, prvi svemirski teleskop koji je revolucionarizirao viziju svemira prenoseći više od 750 tisuća spektakularnih slika iz svemira, slavi petnaest godina postojana usred nesigurnih izgleda za budućnost. L

Hubble je u orbitu pustila američka svemirska letjelica Discovery 25. travnja 1990., otvorivši novu eru astronomije. No teleskop, plod suradnje NASA-e i ESA-E, europske svemirske agencije, počeo je s radom tek tri godine kasnije.

Trebalo je promijeniti njegovu leću zbog greške u zakrivljenosti što je učinjeno tek 1993. godine prilikom prve misije održavanja svemirskog teleskopa.

Od tog je datuma Hubble počeo emitirati izvanredne snimke supernove, divovskih eksplozija koje obilježavaju smrt zvijezde i rođenje crne rupe, vrstu kozmičkih sifona, u čije su postojanje astronomi dotad samo sumnjali i koji ni dalje ne odaju svoju tajnu.

Zahvaljujući tim promatranjima, udeseterostručenima u usporedbi s onima dobivenima uz pomoć najsnažnijih zemaljskih teleskopa, kozmolozi su uspjeli dobiti potvrdu da je svemir u brzoj ekspanziji i proračunati točno njegovu dob, procijenjenu na 13,7 milijardi godina, podsjeća NASA, američka svemirska agencija, povodom obljetnice Hubblea.

Hubble je također omogućio da se potvrdi postojanje tamne tvari koja se, čini se, suprotstavlja snazi gravitacije i predstavlja najveći dio svemira.

Astronomi su na temelju promatranja galaksija još od 1930. godine pretpostavljali postojanje te tamne tvari ("dark energy").

Hubble je također pokazao da je proces formiranja solarnih sustava bila uobičajena stvar u cijeloj našoj galaksiji - Mliječnoj stazi.

Misija Hubblea mogla bi uskoro biti okončana, a njegove baterije i giroskopi prestati će funkcionirati nakon 2007. ili 2008.

NASA je odlučila da neće slati svemirske misije za održavanje Hubblea kako bi on nastavio raditi do 2011. godine, datuma predviđena za nasljednika, svemirskog teleskopa s infracrvenim zrakama "James Webb Space Telescope/JWST".

Agencija je opravdala svoju odluku previsokim troškovima takve operacije - 450 milijuna dolara, izazivajući nezadovoljstvo u znanstvenoj zajednici i u američkom kongresu.

Ipak, čini se da NASA još uvijek nije definitivno odustala od Hubblea. Njezin novi šef Michael Griffin iznio je 18. travnja na prvoj konferenciji za tisak namjeru da se u najkraćem roku preispita mogućnost slanja letjelice u misiju posljednjeg održavanja svemirskog teleskopa.

(Hina) xbnš ysd

Pročitajte više