Švercali migrante iz BiH u Hrvatsku. Evo koliko su plaćali carinicima

Ilustracija: Pixsell/Ivica Galovic

Uskok je nakon provedene istrage pred osječkim sudom podigao optužnicu protiv skupine, u kojoj su i dvojica carinika, osumnjičene da je u barem pet navrata prokrijumčarila najmanje 47 turskih migranata te preko granice švercala raznu "komercijalnu" robu.

Istražitelji sumnjaju da je prvooptuženi sa zasad nepoznatim osobama iz BiH, od travnja do 17. studenoga 2023., dogovorio te za novac organizirao kontinuirano nezakonito prebacivanje iz BiH u Hrvatsku većeg broja stranih državljana preko graničnih prijelaza u Gunji, Topuskom i drugim mjestima.

Plaćao carinicima 1500 eura

Pritom je s drugo i treće okrivljenim carinskim službenicima s graničnog prijelaza Gunja, za naknadu od najmanje 1500 eura po prebacivanju, dogovorio prelazak stranih državljana preko graničnog prijelaza bez obavljanja carinske kontrole vozila u kojima su se nalazili, priopćio je Uskok.

Za njihovo preuzimanje u BiH i prijevoz preko granice do Gunje, za naknadu od 1500 eura po prijevozu, organizator skupine je u dogovoru s jednim od osumnjičenih carinika angažirao četvrtookrivljenog koji je migrante prevozio skrivene u prtljažniku vozila. Zatim ih je predavao nepoznatim osobama radi daljnje vožnje do dogovorenih odredišta u Hrvatskoj i drugim državama Europske unije, objavio je Uskok.

Dogovarali s carinicima i krijumčarenje robe

Dodaju da je organizator skupine, za najmanje 1000 eura po prijevozu, s više nepoznatih osoba dogovarao i preuzimanje većeg broja migranata koji su izvan graničnih prijelaza iz BiH nezakonito prebačeni u okolicu Topuskog te njihov daljnji prijevoz kombijima bez sjedala i ventilacije do dogovorenih odredišta u Hrvatskoj i Italiji.

Uz to, dvojica carinika se sumnjiče da su za novac ili besplatno omogućavali ostalim okrivljenicima krijumčarenje razne robe "komercijalne naravi", bez carinske deklaracije i provođenja odgovarajućih carinskih postupaka. Županijski sud u Osijeku je, na prijedlog Uskoka, produljio istražni zatvor protiv dvojice okrivljenika.

Pročitajte više