SVETOZAR MAROVIĆ PREDSJEDNIK SRBIJE I CRNE GORE

Skupština Srbije i Crne Gore večeras je za predsjednika državne zajednice izabrala Svetozara Marovića, potpredsjednika Demokratske partije socijalista crnogorskog premijera Mila Đukanovića.

Za izbor Marovića, od ukupno 112 nazočnih zastupnika zajedničkog parlamenta, svoj glas je dalo 46 zastupnika iz Srbije i 19 iz Crne Gore, dok je protiv bilo 34 zastupnika iz Srbije i 13 zastupnika iz Crne Gore, članova oporbenih srbijanskih i crnogorskih stranaka.

U raspravi koja je prethodila izboru Marovića za predsjednika, crnogorski oporbeni zastupnici naglašavali su da je on pripadnik stranke Mila Đukanovića, koja se zalaže za samostalnost Crne Gore, dok su srbijanski oporbenjaci, mahom radikali Vojislava Šešelja, napadali Marovićevo izjašnjenje kao Crnogorca.

Svetozar Marović, rođen 1955. godine, bio je na brojnim političkim funkcijama, od omladinskih u bivšoj SFRJ, do partijskih posljednjih godina, a do prošlogodišnjih izvanrednih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori obnašao je dužnost predsjednika Skupštine Crne Gore.

Svečano proglašenje Marovića za predsjednika Srbije i Crne Gore bit će obavljeno, u nazočnosti diplomatskog zbora i brojnih srbijanskih i crnogorskih dužnosnika večeras u Skupštini Srbije i Crne Gore u Beogradu.

Pročitajte više