Sveučilišna bolnica bit će dovršena do 2016. godine uz pola milijarde eura

PLAN dovršetka gradnje Sveučilišne bolnice Zagreb u Blatu počinje osnivanjem tvrtke koja će biti u zajedničkom vlasništvu Grada Zagreba i države te ulaganjem pola milijarde eura.

Napokon plan za Sveučilišnu bolnicu

Prema prvim procjenama, nova će bolnica stajati oko pola milijarde eura i trebala bi biti potpuno funkcionalna do 2016. godine. Zajednička tvrtka Grada Zagreba i države trebala bi odabrati investitora dvije godine nakon početka sastavljanja natječaja za novu bolnicu koji će preuzeti odgovornost održavanja bolnice tijekom trideset godina.

Ovaj prijedlog Povjerenstva za dovršetak bolnice odobrile su i gradske i državne vlasti, piše Poslovni dnevnik. Predsjednik Povjerenstva, Andrija Hebrang uvjeren je kako će ovaj put projekt biti sproveden do kraja, jer je konačno raščišćeno pitanje vlasništva i financiranja koje je u omjeru 50 posto Grada i 50 posto Vlade.

Izdvojeno šest milijuna kuna iz proračuna

"Povjerenstvo je imalo dva prijedloga, jedan je bilo javno-privatno partnerstvo (JPP), a drugi podizanje kredita, što s aktualnim vanjskim dugom i nije najsretnije rješenje. Stoga je usvojen prijedlog da se ide na međunarodni natječaj koji su svi podržali. U idućoj fazi, međutim, volonterski rad neće biti dovoljan i stoga ćemo osnovati tvrtku s nekoliko zaposlenih stručnjaka, a za rad tvrtke u prvoj godini iz proračuna je već izdvojeno šest milijuna kuna. Tvrtka ima težak zadatak izraditi prijedlog natječaja, što će trajati barem godinu i pol, nakon toga slijedi izbor najpovoljnijeg ponuđača i potpisivanje ugovora", pojasnio je Hebrang.

Tijekom deset godina građani doprinijeli samo 156 milijuna eura?

Prema zaključku Vlade i Grada, gradnja bolnice je do sada bila financirana s 156,6 milijuna eura od samodoprinosa građana od 1982. do 1992. godine. Investitor u javno-privatnom partnerstvu izradit će projekt prilagodbe starog objekta, gradnju i opremanje te održavanje bolnice na rok od trideset godina. Međunarodni natječaj provest će se u dva koraka, poziv za iskazivanje interesa te natječaj za odabir investitora.

Nova će Sveučilišna bolnica zasigurno imati znanstveno istraživačke i nastavne sadržaje, apartmane za profesore te helidrom, a o procjeni isplativosti koja će se tražiti od budućeg investitora ovisit će hoće li se u sklopu projekta graditi i hotel. U novu bolnicu smještenu u Blatu zbog loših uvjeta i ruševnih objekata preselit će KB Merkur, Sveti Duh te Bolnica za dječje bolesti u Klaićevoj.

V.M.

Pročitajte više