Osječko sveučilište najavilo: 13. srpnja osniva se povjerenstvo za Vicin doktorat

Foto: Milan Sabic/Pixsell

SVEUČILIŠTE Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku danas nam je konačno napisalo datum formiranja povjerenstva za znanstvenu procjenu doktorske disertacije dr. sc. Vice Mihanovića - bit će to 13. srpnja, na sjednici Senata. Odnosno, četiri mjeseca i jedan dan nakon teksta u kojem smo pobrojali plagirane rečenice u Mihanovićevoj disertaciji.

Ekskluzivno: HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita je plagirao doktorat

Potom smo, u više navrata, pisali o besmislicama u Mihanovićevoj disertaciji Ekonomski učinci pomorskog prometa i transporta u funkciji gospodarskog razvoja, koju je obranio 28. veljače 2018. godine pred povjerenstvom pod vodstvom Joška Dvornika, redovitoga profesora na Pomorskom fakultetu u Splitu, te s članovima Željkom Turkaljem i Manom Medićem. Mihanovićeva mentorica bila je Ivana Barković, redovita profesorica na osječkom Ekonomskom fakultetu.

Članovi povjerenstva - najstrože čuvana tajna

Nakon naših tekstova nastao je omanji skandal, pa je Sveučilište reagiralo i krajem travnja imenovalo peteročlano povjerenstvo, koje je trajalo dan-dva. Imenovanim se profesorima, navodno, nije svidjela medijska pažnja, premda se mogu čuti neslužbene priče o različitim oblicima pritisaka na njih, jer vrijeme je bilo predizborno, a Mihanović predsjednik splitskog ogranka vladajuće partije i njezin gradonačelnički kandidat, o čijoj je akademskoj čestitosti svjedočio i premijer Andrej Plenković. Od tada je, kako smo doznali, trajala potraga za profesorima voljnima zagristi ovaj neobičan komadić znanosti, ali taj su proces na osječkom sveučilištu učinili najstrože čuvanom tajnom. Ne znamo tko će biti članovi, tek smo neslužbeno doznali da će biti međunarodno.

Ostaje nam pričekati 13. srpnja.

Pročitajte više