Svi osim Josipovića znaju da bi Pilsel trebao paziti što govori i piše



KOLUMNISTIČKI tekst suradnika predsjednika Ive Josipovića, Drage Pilsela, u kojemu su u više navrata upotrijebljene prostote, naišao je na oprečne reakcije. Dok analitičari i HDZ smatraju da bi u javnom obraćanju trebalo pripaziti na rječnik, SDP se ne želi očitovati o slučaju, a Ured predsjednika se ograđuje.

Pilsel je u tekstu na portalu Regional Express napisao komentar naslova "Ne pucajte u kolumniste", u kojemu je upotrijebio čitav niz prostota. Tekst vjerojatno ne bi nikome zapeo za oko, da se ne radi o čovjeku koji je postao javni dužnosnik i jedan od najbližih suradnika predsjednika, te njegov pisac govora.

> Pilsel Babiću: Index predvodi ustaško kolo

> Rječnik Josipovićevog savjetnika i pisca govora: "Kopilad, kurvini sinovi, jebanje, usrao sam se"

Jarnjak: Suradnik predsjednika morao bi pripaziti na izražavanje

Komentar na Pilselov "obračun s njima" potražili smo i među redovima političara dvije najveće hrvatske stranke HDZ-a i SDP-a, koji je i omogućio Ivi Josipoviću proboj na Pantovčak. "Inače ne komentiram nešto što nisam pročitao, ali općenito smatram da nije pristojno na bilo koji način prema javnosti ići s neprimjerenim rječnikom. To je stvar opće kulture", smatra Ivan Jarnjak.


Jarnjak vjeruje da bi Pilsel morao imati na umu svoju funkciju u Uredu predsjednika pa barem zbog nje pripaziti na izražavanje. "To je stvar ukusa, ali po mom ukusu takvo izražavanje u kolumnama nije dobro. Mislim da to uopće ne spada u mogućnost da se tako komunicira s javnošću, posebno ako se radi o suradniku predsjednika Republike", kaže Jarnjak.

Josipovića se ne tiču Pilselovi stavovi

Komentar iz redova SDP-a pokušali smo dobiti od Milanke Opačić, ali ona nije bila pretjerano raspoložena razgovor. "Ivo Josipović je punoljetan i može sam odgovarati za svoje izbore. Mislim da bi njegov komentar u ovom slučaju bio relevantniji od mog", kaže Opačić. A Josipović se pravi da to sve skupa nije njegova stvar.

"Stajališta iznesena u kolumni Drage Pilsela ne odražavaju ni u kojem smislu stavove Ureda predsjednika Republike već su isključivo osobna stajališta autora", tvrde iz Ureda predsjednika, te naglašavaju: ""Drago Pilsel nije savjetnik predsjednika Republike već je zaposlen u stručnim službama Ureda predsjednika RH".

Grdešić: Treba pripaziti što se piše

Profesor Ivan Grdešić s Fakulteta političkih znanosti smatra kako svatko tko istupa u javnosti treba biti pristojan. "Nije riječ o romantičnoj komediji ili nekom drugom vidu umjetničkog izričaja, nego o raspravi o društvenom pitanju, a mislim da je jasno da tu postoje granice. Nije riječ samo o tome da je on u savjetničkom timu predsjednika Josipovića, nego bi svatko tko se javno obraća, govori u javnom prostru, trebao paziti na pristojnost, osim ako je riječ o umjetničkom iskazu, u obliku ljubavne drame ili nekog drugog oblika umjetničkog djela, gdje bi čitatelj iz konteksta mogao shvatiti korištenje prostota", rekao je profesor Grdešić.

"Nije stvar samo o tome da je on pisac govora predsjednika, što dodatno pogoršava situaciju, nego svi koji govorimo javno moramo biti pristojni. Da je pisao nešto u vidu ljubavne drame mogli bi se razumjeti, ali ako se govori o javnim ljudima, onda se samim tekstom mora postaviti neke standarde. Vjerujem da to neće proći nezamijećeno ni u Uredu predsjednika", smatra profesor Grdešić.

Gjenero: Problem nije sam komentar, nego činjenica da Pilsel uopće piše kolumnu

Analitičar Davor Gjenero smatra da je Pilsel, kojeg osobno jako cijeni, napravio prvu grešku kad je nastavio pisati kolumnu nakon što je postao šef analitike predsjednika Josipovića. Tekst ne bi bio sporan, kaže Gjenero, da ga nije potpisao Pilsel kao javni dužnosnik, nego samo Pilsel kao kolumnist. "Kad ste na takvoj poziciji kao on, nemate pravo na javni identitet, i on se morao s tome pomiriti kad je prihvatio posao u javnoj instituciji. Recimo, Tomica Jakić, koji je obavljao Pilselov posao u predsjedničkom mandatu Stjepana Mesića, bio je čovjek koji je taj posao radio krajnje profesionalno, njega nije bilo u javnosti osim vrlo rijetko, a čak i kad bi ga u privatnim kontaktima netko pohvalio za neku rečenicu koju je predsjednik izgovorio, a vidjelo se da ju je Jakić napisao, Jakić bi rekao da je to samo oblikovao. Niste čitali Jakićeve kolumne dok je bio na Pantovčaku, tek tu i tamo je nastupao s intervjuima, ali i tada je prenosio stavove ureda", rekao je Gjenero.

"To je standard koji je uspostavljen u prethodnim mandatima Mesićevog ureda, i tog standarda suzdržanosti prema javnosti se treba pridržavati. Jedini koji ima identitet u tom uredu je predsjednik Josipović, i to što je meni ili nekome drugome Ivo Josipović antipatičan, a Pilsel simpatičan, to se nikoga ne tiče. Pilsel je jedan čovjek koji je na svoj način čestit, na svoj način koristan, i jako mi je žao bilo što javno reći protiv njega, ali s druge strane on se sam opredijelio biti državni službenik, a sve ostalo slijedi iz toga", rekao je Gjenero.

Drago Pilsel nije bio raspoložen za komentiranje svog teksta ni namjere s kojom ga je pisao. Rekao je da je on pisac, da kao takav ima pravo na svoj autorski doprinos, i da ne vidi zašto se netko šokira nad ponekom prostom riječi u autorskom tekstu.

Pročitajte više