Švicarci bi se mogli naći u neobranom grožđu, a sve zbog Brexita

Foto: 123rf

ŠVICARSKI predsjednik Johann Schneider-Amman izjavio je će njegova zemlja nastaviti pregovore s Europskom unijom o slobodnom kretanju radne snage, a da će on učiniti sve da do toga dođe prije godišnjih odmora u Bruxellesu. Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je švicarskom kolegi da neće imati vremena za Švicarsku, dođe li do Brexita.

Zašto je to sve bitno? Švicarska je 2014. godine, na referendumu izglasala uvođenje kvota za imigraciju, a do veljače iduće godine moraju donijeti odgovarajuće zakone i propise kako bi ispunili želju naroda.

Imigracijske kvote kontradiktorne su svim bilateralnim sporazumima EU i Švicarske i postoje realne šanse da bi ugrozile i ostale bilateralne sporazume, piše The Local. Pregovori o kvotama čekali su ishod britanskog referenduma, a Brexit bi mogao zauzeti svu pažnju Bruxellesa u nadolazećim godinama.

"Švicarske tvrtke moraju imati jednake uvjete kao njihovi europski suparnici kako bi sadržale radna mjesta u Švicarskoj", rekao je Schneider-Amman.

Odvjetnik Jean Russoto izjavio je da Švicarska mora preuzeti inicijativu i početi pregovore zato što bi se mogla naći pred zidom kojeg neće lako preći.

Promjene za Švicarsku

Očekuju se brojne promjene u funkcioniranju i pregovorima Europske unije s drugim zemljama nakon Brexita. Švicarski predsjednik uvjeren je da nemaju nikakve šanse da ispregovaraju fiksne kvote na imigrante. Jedino što smatraju realnim za pregovore je ograničavanje imigranata po sektorima ili regijama. Primjerice dođe li do naglog povećanja taksista u jednoj regiji, mogu ograničiti dolazak taksista u tu regiju.

Unilateralno provođenje bilo kakvih promjena u sporazumima s EU moglo bi imati katastrofalne posljedice, uvjeren je švicarski predsjednik.

Russoto, švicarski odvjetnik s adresom u Bruxellesu, slaže se s time. On dodaje da bi unilateralni pristup mogao završiti izbacivanjem Švicarske iz programa Europske unije.

Jedan od najbitnijih takvih programa je Horizon 2020 putem kojeg je Europska unija osigurala 80 milijardi eura za znanstvena istraživanja. Stotine milijuna eura novca slijevaju se samo u CERN, koji također ovisi i slobodnom kretanju radne snage kako bi privukao najbolje znanstvenike iz EU.

U veljači iduće godine, svemu tome bi mogao doći kraj i Švicarska se grčevito bori kako bi uspjeli ispregovarati bilo kakvo rješenje s Europskom unijom za izbjegavanje kraha međusobnih odnosa.

Pročitajte više