Švicarci na referendumu podržali uvođenje covid-potvrda

Foto: EPA

USRED petog vala koronavirusa većina Švicaraca u nedjelju je na referendumu, koji je obilježio vrlo visok odaziv, podržala zakon koji omogućuje uvođenje covid-potvrda.

Premda je policija strahovala od prosvjeda, ispred sjedišta vlade i parlamenta u Bernu okupilo se tek nekoliko desetaka protivnika zakona o covidu. Zgrada je bila pod visokim mjerama sigurnosti.

"Da" je prema konačnim rezultatima zaokružilo 62 posto onih koji su izašli na referendum. 

Covid-certifikat namijenjen je cijepljenim osobama, onima koje su preboljele covid ili su se testirale. Potvrda je potrebna za ulazak u kafić ili restoran, na izložbu, u kino ili na dvoranski sportski događaj.

Referendumu se odazvalo 65 posto građana, što je četvrta najveća izlaznost nakon referenduma o uvođenju prava glasa žena 1971. U Švicarskoj je prosječna izlaznost na takve referendume obično  46 posto. 

Referendum tražili protivnici covid-potvrda

Pokrenuli su ga protivnici izdavanja covid-potvrda, a uslijedio je u trenutku dok se svijetom širi nova varijanta koronavirusa, omikrona, koji je WHO svrstao u kategoriju zabrinjavajućeg i koji je planet ponovno vratio u visoko stanje pripravnosti.

Nedjeljni referendum je organiziran jer njegovi organizatori smatraju da izdavanje covid-propusnica znači nepotrebno ograničavanje sloboda.

S nešto manje od dvije trećine potpuno cijepljenog stanovništva, Švicarci imaju jednu od najnižih stopa procijepljenosti u zapadnoj Europi.

Trenutno u toj zemlji zaraza covidom raste, a broj novozaraženih je svaki tjedan veći za 40 do 50 posto. 

Pročitajte više