Švicarci pišu: Hrvatska očajnički traži radnike, naročito u Bangladešu

Foto/montaža: Index/FaH/SRF

ŠVICARSKI javni radio (SRF) objavio je zanimljiv prilog o situaciji u Hrvatskoj, u kojem se ističe da je Hrvatska zemlja koja “traži radnu snagu” kako bi servisirala turistički bum. Istovremeno su se mnogi Hrvati iselili pa se sada planira uvoz radnika iz Azije, naročito iz Bangladeša. SRF konstatira da je riječ o “hrvatskom paradoksu”.

“Unatoč turističkom bumu, najmlađoj članici Europske unije ne ide dobro”, konstatira SRF i nastavlja da se Hrvatska “teškom mukom izvukla iz krize koja je započela 2008. godine” te da je u njoj kriza najdulje trajala od svih članica Unije. Hrvatska je danas u situaciji da se u turističkim centrima “očajnički traže radnici”, s obzirom na to da je stotine tisuća Hrvata pobjeglo iz zemlje nakon njenog ulaska u EU.

SRF: Hrvatski radnici napustili turistički sektor zbog niskih plaća i loših uvjeta rada

Ističe se da su prijašnjih godina rupe u turističkom sektoru, od kojeg Hrvatska živi, popunjavali većinom radnici iz susjednih zemalja poput BiH i Srbije, ali da sada i oni odlaze potražiti sreću u Njemačku, kao i radnici iz kontinentalnih dijelova Hrvatske, na koje se prethodno oslanjao turistički sektor.

Radnici su napustili turistički sektor jer su godinama plaće u njemu bilo vrlo niske, a i bila je riječ o sezonskim poslovima u lošim uvjetima, tako da radnici nisu imali ni sigurno radno mjesto niti dobru plaću, javlja SRF. Proteklih godina su se plaće povećale, ali radnici iz Hrvatske i zemalja regije više nisu toliko zainteresirani za rad u hrvatskom turizmu, nego odlaze drugdje u EU. “Egzodus iz Hrvatske ide nezaustavljivo dalje”, konstatira SRF, a dodatni razlog toga, pored ekonomije, jest i gubitak vjere mladih u političare i njihovu sposobnost da povedu Hrvatsku u dobrom pravcu.

Već se uvoze radnici iz Pakistana, Bangladeša i Filipina

Iako je hrvatska vlada podigla kvotu za strane radnike, ne samo za sektor turizma nego i građevinarstva, to nije dovoljno, žale se poslodavci. Sindikalisti pak ističu da su uvjeti rada u turističkom sektoru godinama bili grozni, a i da se sada nisu značajno poboljšali, iako plaće jesu porasle. U turizmu se radi i po 80 sati tjedno, ističu sindikalisti.

Zbog svega toga su se vlada i poslodavci okrenuli radnicima iz Azije, ponajviše Pakistana, Filipina i Bangladeša. SRF navodi kako hrvatska vlada radi na sporazumu s Bangladešom kako bi u toj zemlji “u velikom stilu” mogla regrutirati radnike za građevinski sektor i turizam. No za turistički sektor se najviše očekuje od Filipinaca koji bi ubuduće trebali posluživati goste na hrvatskom Jadranu.

Pročitajte više