Franak skočio na 7,16 kuna!

ŠVICARSKI franak nastavio je rasti! Nova vrijednost franka, prema aktualnoj tečajnoj listi HNB-a, iznosi 7,16 kuna.

Podsjećamo, "švicarac" je jučer prvi put probio psihološku granicu od sedam kuna, te je njegova vrijednost skočila na 7,045071 kuna. Prema današnjoj tečajnoj listi HNB-a, vrijednost franka iznosi 7,164275 kuna.

Zanimljivo je spomenuti da je na međunarodnom tržištu valuta franak danas u blagom padu. Za to je zaslužna najava nove intervencije od strane Švicarske narodne banke. Euro je prema franku ojačao za 0,1 posto, a dolar za 0,2 posto.  No, čak ni taj trend blagog pada "švicarca" u Hrvatskoj se nije "ulovio".



Švicarci puštaju "švicarce": Franak bi napokon mogao pasti?

Kako bi se suzbio znatno previsok tečaj domaće valute prema euru i američkom dolaru, Švicarska narodna banka objavila je jutros kako pušta u opticaj više franaka. Odluka Narodne banke stigla je nakon izvanrednog zasjedanja švicarske vlade posvećene obuzdavanju rasta franka. Tada je najavljena "energična intervencija".

Na sjednici Vlade tada je bila prezentirana izjava predsjednika švicarske centralne banke Philippa Hildebranda koji naglašava da je situacija s frankom alarmantna te da će i Švicarska ekonomija osjetiti negativne posljedice ukoliko franak nastavi jačati.

Kako suzbiti rast?


Iz Švicarske narodne banke kažu da će se suzbijanje rasta postići opetovanim podizanjem depozita po viđenju za komercijalne banke na 120 milijardi franaka, sa sadašnjih 80 milijardi. Prije samo tjedan dana depoziti su podignuti s 30 na 80 milijardi franaka.

Najavljene se i transakcije devizne zamjene kako bi snizila tečaj franka, a najavljene su i druge mjere obuzdavanja rasta švicarskog franka.

Zbog čega franak raste?

Burzovni analitičari strahuju da bi franak, koji je ove godine ojačao za čak 15,3 posto, mogao nastaviti rasti unatoč naporima švicarske središnje banke da oslabi nacionalnu valutu. Investitori, naime, ulaganje u švicarski franak (kao i u zlato) doživljavaju kao "sigurnu luku" u vremenu nesigurnosti na svjetskim burzama.

Dok god se kriza na burzama koja je dovela do panične rasprodaje dionica ne smiri, franak će nastaviti rasti, tvrdi novinar Financial Timesa Peter Garnham. Švicarska će teško uspjeti oboriti vrijednost svoje nacionalne valute, uvjereni su burzovni analitičari, s obzirom da interes investitora za franak, kojeg doživljavaju najsigurnijim ulaganjem, ne posustaje.

"Švicarskim bankarima mora biti jasno da plivaju protiv plime", tvrdi Jane Foley iz Rabobanka, koja je uvjerena da švicarska središnja banka u ovakvim uvjetima (kriza u SAD-u i eurozoni) jednostavno nema na raspolaganju dovoljno mehanizama da obuzda rast franka.

Pročitajte više