Švicarka ostala paralizirana od "Yasmina"

KRAJEM 2007. godine je tada 16-godišnjoj Švicarki Celine liječnik propisao kontracepcijske pilule Yasmin, koje su u Hrvatskoj prošle godine podigle veliku buku nakon smrti za koju se pričalo da je imala veze s njima. Celine je četiri mjeseca kasnije oboljela od plućne embolije, zbog koje je pretrpjela ozbiljna oštećenja mozga i ostala paralizirana.

Djevojka, koja sada ima 18 godina, oduzeta je i tako će ostati do kraja života. "Nikad nisam čula da može doći do tako teških problema", rekla je švicarskim medijima njena majka.

"Na pakiranju piše kako pilule mogu dovesti do embolije, ali nitko nije znao da može doći do tako teških posljedica", dodala je.

"Ne smije biti takvih posljedica"

Felix Rüegg, Celinin odvjetnik, rekao je u emisiji "10 do 10": "Decidirano tvrdim kako kontracepcijska pilula ne smije dovesti do tako ozbiljnih oštećenja". Rekao je i kako su mu poznati drugi slučajevi djevojaka koje su od pilula doživjele teške embolije. "Celine nije jedini slučaj", rekao je odvjetnik.

Istraga emisije "10 do 10" pokazala je kako se ozbiljne nuspojave kontracepcijskih pilula pojavljuju puno češće nego što je bilo poznato. Posebno kod Yasmina, najraširenije pilule u Švicarskoj, rizik je najveći.

Swissmedic, agencija za kontrolu lijekova u Švicarskoj, navodi kako 10 posto žena koje koriste kontracepcijske pilule upotrebljavaju Yasmin. Radi se o 100,000 žena. Od 10 slučajeva tromboembolija godišnje, šest ih je povezano s Yasminom. Swissmedic također naglašava kako se prijavljuje samo mali dio slučajeva.

Ponudili 200,000 franaka

Bayer, farmaceutska tvrtka koja proizvodi Yasmin, osigurala je "brzu, nebirokratsku" pomoć za Celine, u vrijednosti od 200,000 švicarskih franaka, ali naglasili su da se radi o dobrovoljnom prologu. Također su uvjetovali financijsku pomoć ugovorom o tajnosti.

Odvjetnik Rüegg nije pristao na to. Bayer se tada povukao. "Nije dokazano da je embolija posljedica uzimanja Yasmina. Osim toga, na pakiranju pišu moguće nuspojave pa nismo ničime povrijedili zakon", rekla je glasnogovornica Bayera. Ipak, ne odustaju od daljnje pomoći i žele se susresti s obitelji u rujnu.

F.M.
Foto: tagesschau sf.tv

Pročitajte više