Švicarska dala Sjevernom toku 2 više vremena za sređivanje financija

Foto: EPA

ŠVICARSKA je operateru plinovoda Sjeverni tok 2, koji je trebao udvostručiti isporuke ruskog plina u Europu, produljila rok za sređivanje financija, odgodivši pokretanje stečaja.

Sjeverni tok 2, sa sjedištem u švicarskom kantonu Zug, osigurao je na sudu moratorij na povrat dugova, pokazala je u četvrtak objava u Švicarskom službenom glasniku trgovine (SHAB).

Zbog sankcija nastupile financijske teškoće

Švicarske vlasti priopćile su da je kompanija zbog sankcija zapala u velike financijske teškoće, dodavši da je bankrot mogao biti objavljen već u ožujku. Stotinjak njezinih zaposlenika u Zugu već je otpušteno. Sud je kompaniji dodijelio stečajnog upravitelja.

Nord Stream 2 AG u većinskom je vlasništvu ruskog Gazproma, a njegovi su dioničari i njemački Wintershall Dea, PEG Infrastruktur njemačkog E.ON-a, nizozemski Nederlandse Gasunie i francuski ENGIE, prema podacima na internetskoj stranici kompanije.

SAD je operateru plinovoda uveo sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu i njegovo je poslovanje u Europi blokirano. 

Plinovod je trebao udvostručiti isporuke ruskog plina u Europu i dovršen je prošle godine, ali je njemačka vlada zbog rata u Ukrajini na neodređeno vrijeme obustavila postupak izdavanja dozvole.

Pročitajte više