koronavirus

Švicarska destilerija umjesto viljamovke proizvodi dezinficijens

Foto: EPA

ŠVICARSKA destilerija počela je umjesto viljamovke proizvoditi dezinfekcijska sredstva radi borbe protiv koronavirusa.

Destilerija Morand, obiteljski biznis koji je osnovan 1889. u Martignyju u kantonu Valais, koristi svoju zalihu viljamovke, rakije od krušaka koje su rasle u voćnjacima ispod planina prekrivenih snijegom.

Omiljeno piće u skijaškoj sezoni

U normalnim vremenima, to je omiljeno piće u skijaškoj sezoni, no zabrane kretanja i okupljanja utjecale su na potražnju i sada, kao i mnoge destilerije diljem svijeta, Morand koristi svoje zalihe kako bi alpskoj naciji pomogao u opskrbi dezinficijensom.

Polovica od 50 zaposlenika destilerije je otpuštena.

"Kako god bilo, imali smo zalihu viljamovki koje su počele starjeti. To nam je omogućilo da ih upotrijebimo za dezinficijens“, rekao je u srijedu Thierry Manta, nadležan za proizvodnju u Morandu.

Proizvode ih sami kako bi opskrbili manje destilerije, no i ispod cijene isporučuju nekoliko tisuća litara alkohola laboratorijima koji proizvode gel, rekao je direktor destilerije Morand Fabrice Haenni. 

Rješenje slijedi standarde i "recepte" Svjetske zdravstvene organizacije u Ženevi. Svaka litra zahtijeva 8 kg krušaka, a Morand također radi s vinarijama koje destiliraju vino, dodao je. 

U Švicarskoj se broj mrtvih od koronavirusa u srijedu popeo na 461, rekao je ministar zdravlja. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više