Švicarska prije odobrenja traži dodatne rezultate istraživanja AstraZenecinog cjepiva

Foto: EPA

ŠVICARSKA agencija za lijekove, koja izdaje odobrenja za stavljanje na tržište, ocijenila je u srijedu da su prije upotrebe potrebna dodatna ispitivanja AstraZenecinog cjepiva protiv covida-19.

"Podaci koji su do danas dostavljeni i proučeni nedostatni su za izdavanje odobrenja. Za daljnju procjenu sigurnosti su potrebni podaci novih istraživanja kako bi se procijenile sigurnost, učinkovitost i kvaliteta", piše Swissmedic u priopćenju, dok je cjepivo već odobreno u brojnim zemljama, uključujući Europsku uniju.

"Uzevši u obzir do sada proučene podatke, savjetodavni odbor vanjskih stručnjaka (HMEC) Swissmedice je na izvanrednom zasjedanju 2. veljače 2021. ocijenio da sada raspoloživi podaci ne omogućuju zaključak o pozitivnom omjeru koristi i rizika tog cjepiva", dodaje se u priopćenju.  

Traže dodatne podatke o učinkovitosti cjepiva

Swissmedic traži dodatne podatke o učinkovitosti na temelju III. faze koja se trenutačno provodi u Sjevernoj i Južnoj Americi. 

"Čim podaci budu dostupni, može se izdati ograničeno odobrenje uz stalno pružanje podataka", dodali su. 

Swissmedic je već odobrio cjepiva Pfizer/BioNTecha i Moderne. Kampanja cijepljenja je počela u Švicarskoj krajem prosinca. 

Potpisali ugovor s CureVacom

Švicarska je u srijedu navela da je potpisala ugovor s njemačkom farmaceutskom tvrtkom CureVac i švedskom vladom za isporuku pet milijuna doza cjepiva, a zaključila je i pripremni ugovor o šest milijuna doza s američkim Novavaxom.

"Švicarskom stanovništvu će biti dostupna dva dodatna cjepiva ako budu uspješni klinički testovi i ako ih odobri Swissmedic", precizira se u priopćenju švicarskog ministarstva zdravstva.

Konfederacija si je osigurala i šest milijuna dodatnih doza Modernina cjepiva. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više