Švicarska prva zaoštrila monetarnu politiku

PODIZANJE švicarskih kamatnih stopa te očekivanje da će se to uskoro dogoditi i u SAD-u obilježilo je prošlotjedno poslovanje na svjetskim deviznim tržištima, tijekom kojeg je euro bio na udaru većih prodaja jer se smatra da je među najvažnijim svjetskim valutama zaoštravanje monetarne politike najmanje vjerojatno u eurozoni.

Euro je u takvim uvjetima potonuo prema jenu na najnižu razinu u zadnjih šest tjedana, 132,08 jena za euro. Spustio se u jednom trenutku i do 1,2053 dolara, međutim do kraja tjedna ojačao je na 1,2137 dolara, zbog neočekivano visokog manjka u američkoj bilanci plaćanja u prvom ovogodišnjem tromjesečju.

Inflacija se sada s velikom pozornošću prati širom svijeta budući globalni gospodarski oporavak dobiva na snazi, a cijene nafte ostaju visoke, potencijalno vodeći rastu cijena na malo. Ranije ovoga mjeseca dužnosnici Fed-a, uključujući Greenspana, izrazili su zabrinutost glede rastućih inflatornih pritisaka, potičući jačanje dolara. Greenspan je prošloga tjedna pred senatskim odborom za bankarstvo kazao da inflacija najvjerojatnije neće biti izvor ozbiljne zabrinutosti u bliskoj budućnosti te da će kamatne stope vjerojatno postupno rasti.

Rast potrošačkih cijena u SAD-u pokazao slabijim nego su tržišta očekivala. Potrošačke cijene u svibnju u SAD-u porasle su za 0,6 posto, što je ispod očekivanja Wall Streeta, no proizvođačke cijene su na godišnjoj razini porasle za 0,8 posto, najviše u zadnjih 12 mjeseci. Konačan odluka o tome hoće li američke kamatne stope porasti za pola ili četvrtinu postotnog boda očekuje se 30. lipnja na zasjedanju Fed-a.


Jedinstvena europska valuta se našla se veći dio tjedna na udaru prodaja kako su trgovci odlučiti ubilježiti profite pred očekivano zaoštravanje monetarne politike u SAD-u. Do prodaja je došlo unatoč tome što je Eurostat potvrdio je da je godišnja stopa inflacije u eurozoni u svibnju dosegnula 2,5 posto, nasuprot dva posto u mjesecu ranije. Ona je sada na najvišoj razini od ožujka 2002. i osjetno iznad cilja Europske središnje banke da održi inflaciju ispod ali blizu dva posto. "Euro je pogođen stajalištem da će Europska središnja banka zaostajati u ciklusu podizanja kamatnih stopa", kazao je Shahab Jalinoos, valutni analitičar iz ABN Amroa.

Međutim, podatak o skoku deficita u američkoj bilanci plaćanja u prva tri ovogodišnja mjeseca na rekordnih 144,9 milijardi dolara, iznad procjena analitičara, povukao je u petak tečaj dolara naniže. Bilanca plaćanja, sveobuhvatna mjera nacionalne trgovine sa svijetom, zbog svog velikog deficita već dvije godine pritišće tečaj dolara. "Tržišta su već uračunala u cijenu dolara Fed-ovo agresivno dizanje kamatnih stopa. Sve dok se to zaista i ne dogodi, strukturalni deficiti pogađat će dolar", ocijenio je Pares Upadhyaya, menadžer u Putnam Investmentsu.

Istodobno, švicarska valuta snažno je ojačala uslijed rasta njezine privlačnosti za ulagače nakon prvog podizanja ključne kamatne stope u Švicarskoj u četiri godine. U takvim okolnostima franak je ojačao nekih 0,67 posto prema dolaru te 0,4 posto prema euru. Potom je njezin snažan rast usporen nakon što je Banka signalizirala da će intervenirati u slučaju jačanja franka. Objavila je i da će zasad i nadalje provoditi svoju ekspanzionističku politiku.

Ipak, analitičari očekuju novo povećanje kamatnih stopa u rujnu. "Odluka o podizanju kamatnih stopa bila je veliko iznenađenje tržištima, pa je stoga franak ojačao. No, tada je banka kazala da će intervenirati ako franak bude jačao, što je potaknulo nešto prodaja", kazao je Lee Ferridge, valutni strateg iz Rabobanka u Londonu. Dolar je tako tjedan završio na 1,244 franaka, tek neznatno oslabivši. Euro stoji 1,5107 franaka, 0,4 posto manje nego u tjednu ranije.


Pročitajte više