KORONAVIRUS U SVIJETU

Švicarska uvela karantenu za sve putnike iz Velike Britanije i Južne Afrike

Ilustracija: EPA

ŠVICARSKA je uvela 10-dnevnu karantenu za sve koji su od 14. prosinca došli iz Ujedinjenog Kraljevstva i Južne Afrike, želeći ograničiti širenje novog soja koronavirusa, i obustavila je zračne veze s tim zemljama, a sve većem broju onih koji su prekinuli promet s UK-om pridružila se Rusija.

Od 21. prosinca "Savezno vijeće je uvelo i opću zabranu ulaska na teritorij svih stranih državljana koji dolaze iz Velike Britanije i iz Južne Afrike. Turistička putovanja iz tih dviju zemalja su zabranjena", dodaje se u priopćenju.

U nedjelju je Savezni ured za civilno zrakoplovstvo objavio da obustavlja zračne veze između Švicarske i tih dviju zemalja.

Vlada proučava izuzeće od te zabrane letova za sve koji u Velikoj Britaniji i u Južnoj Africi imaju dozvolu boravka, a trenutno borave u Švicarskoj, kao i za one s dozvolom boravka u Švicarskoj koji su trenutno u jednoj od tih dviju zemalja, navodi se u priopćenju.

Švicarska vlada ipak ističe da se u slučaju izuzeća "na repatrijacijskim letovima moraju poduzeti sve mjere protiv širenja virusa".

Savezno vijeće je do 31. prosinca 2020. oduzelo pravo na slobodno kretanje osobama s dozvolom boravka u Velikoj Britaniji. Opća zabrana ulaska na švicarski teritorij vrijedi tako za sve koji dolaze iz te zemlje.

Brojne zemlje uvele mjere za Britance

Zbog Brexita sloboda kretanja prestaje vrijediti 31. prosinca 2020. za britanske građane.

Čini se da je novi soj koronavirusa puno zarazniji od dosad poznatog oblika, ocjenjuju stručnjaci. U Švicarskoj zasad nije prijavljen nijedan slučaj novog soja virusa, objavile su vlasti u ponedjeljak.

I Rusija je u ponedjeljak objavila da na tjedan dana prekida zračne veze s Ujedinjenim Kraljevstvom, gdje je novi soj virusa potaknuo zabrinutost i ponovno zatvaranje granice. 

"Ova ograničenja stupaju na snagu 22. prosinca u ponoć (22:00 sata po srednjoeuropskom vremenu) i bit će na snazi tjedan dana", piše u priopćenju ruske vlade, u kojemu se dodaje da se mjere donose zbog "pogoršanja epidemiološke situacije".

Time se Rusija pridružila rastućem broju europskih i drugih država koje zbog novog soja covida-19 prekidaju promet s Ujedinjenim Kraljevstvom. 

Među njima su Hrvatska, Francuska, Njemačka, Italija, Irska, Švedska, Poljska i Češka, Nizozemska, Norveška, Danska, Belgija, Finska, Estonija, Litva, Latvija, Bugarska, Rumunjska, Makedonija, Kanada, Indija, Turska, Izrael, Iran, Saudijska Arabija, Oman, Kuvajt, Argentina, Čile i Maroko. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više