Švicarski BDP će ove godine rasti znatno ispod prosjeka

Foto: EPA

Švicarsko gospodarstvo porast će u ovoj godini znatno ispod prosjeka zbog slabe iskorištenosti industrijskih kapaciteta i visokih troškova financiranja koji će prigušiti ulaganja, objavilo je u ponedjeljak ministarstvo gospodarstva (SECO).

Ministarstvo je neznatno podiglo procjenu gospodarskog rasta u ovoj godini, na 1,2 posto, ali to bi značilo da gospodarstvo raste znatno slabije od prosjeka, istaknula je stručna skupina SECO-a.

Glavni oslonac rastu bit će po njima osobna potrošnja, koja će porasti u uvjetima veće zaposlenosti i stabilne inflacije.

"Rizici su sukob na Bliskom istoku i u Ukrajini"

Blagu potporu aktivnostima pružit će i izvoz zahvaljujući slabljenju franka, dodaju stručnjaci.

U 2025. gospodarska aktivnost trebala bi se po njihovim procjenama "donekle normalizirati", uz procijenjenu stopu rasta od 1,7 posto.

"Stručna skupina za poslovne cikluse očekuje postupni oporavak svjetskog gospodarstva, posebno onog europskog, od slabosti iz protekle dvije godine, što bi trebalo potaknuti i švicarski izvoz i ulaganja."

Među rizicima stručnjaci izdvajaju sukobe na Bliskom istoku i u Ukrajini, koji bi mogli iznova potaknuti inflaciju ako cijene sirovina li troškovi prijevoza naglo porastu.

Blago snižena prognoza inflacije

Rizik predstavljaju i potencijalno visoke stope temeljne inflacije budući da bi mogle potaknuti središnje banke da zadrže kamatne stope zadrže na visokoj razini, što bi zakočilo potražnju.

"Dodatne rizike za međunarodno gospodarstvo i za švicarsku vanjsku trgovinu predstavljanju trendovi u Njemačkoj i Kini", dodaju.

"Negativan utjecaj snažnijeg usporavanja njemačke industrije na sektore u švicarskom gospodarstvu mogao bi biti snažniji no što se trenutno očekuje. I kinesko gospodarstvo moglo bi zbog krize u sektoru nekretnina, visoke razine duga i pesimističnog raspoloženja kompanija i kućanstava usporiti snažnije no što se očekuje", objašnjavaju.

Blago su snizili prognozu inflacije u ovoj godini, na 1,4 posto. U idućoj godini rast cijena trebao bi po njima usporiti na 1,1 posto.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.