Švicarski istraživači ispituju novo sredstvo protiv AIDS-a

MEDICINSKI fakultet u Ženevi predstavio je novu mikrobicidnu molekulu koja bi mogla spriječiti prenošenje HIV-a, virusa koji uzrokuje AIDS, bez nužne uporabe prezervativa, izvijestili su istraživači u četvrtak.

Molekula nazvana PSC-Rantes, može se koristiti u obliku pjene ili kreme i nanositi na sluznicu spolnih organa radi sprječavanja prijenosa HIV-a tijekom spolnog odnosa, objasnio je profesor Robin Offord koji je proveo istraživanje s dr. Oliverom Hartleyem.

Molekula je ispitana u obliku tekućine na tridesetak makaki majmuna u laboratoriju u Louisiani. "S veseljem smo utvrdili da je prvi put neko biološko sredstvo uspjelo zaštititi sve članove skupine koji su izloženi zarazi", rekao je Offord o čijem će istraživanju u petak izvijestiti časopis Science.

Testiranja na ljudima mogla bi početi u roku od 12 mjeseci, dodao je znanstvenik koji pojavljivanje sredstva na tržištu očekuje tek za nekoliko godina.

Znanstvenici se nadaju da će sredstvo biti uspješno u sprječavanju širenja epidemije u zemljama u razvoju gdje se javlja 95 posto novih slučajeva zaraze i gdje muškarci najčešće odbijaju koristiti prezervative. Proizvod može djelovati nanesen i u vrlo maloj količini.

Sveučilište u Ženevi nada se da će se njihovi istraživači povezati s drugima kako bi se razvio proizvod prikladan za tržište.

"Nitko nije rekao da će komercijalizirana biti naša molekula", rekao je Offord. "Možda će to biti neka jeftinija varijanta. Bitno je samo da bude proizvedena."

Pročitajte više