Švicarski ledenjaci izgubili 10% volumena u dvije godine: "Ovo je katastrofa"

Foto: EPA

Švicarski ledenjaci pretrpjeli su svoju drugu najgoru stopu topljenja ove godine, nakon rekordnih gubitaka 2022., smanjivši svoj ukupni volumen za 10% u posljednje dvije godine, objavilo je tijelo za praćenje GLAMOS.

Topljenje švicarskih ledenjaka tijekom trećeg najtoplijeg ljeta u zemlji u povijesti znači da su u dvije godine izgubili isto toliko leda kao u tri desetljeća prije 1990., navodi se u izvješću, u kojem se gubici volumena ledenjaka opisuju kao "katastrofalni".

"Najgora kombinacija"

"Ova je godina bila vrlo problematična za ledenjake jer je zimi bilo jako malo snijega, a ljeto je bilo vrlo toplo", rekao je za Reuters Matthias Huss, voditelj tijela za praćenje ledenjaka Glacier Monitoring Switzerland (GLAMOS).

"Kombinacija ovih dvaju faktora je najgore što se može dogoditi ledenjacima", dodao je. Više od polovine ledenjaka u Alpama nalazi se u Švicarskoj, gdje temperature rastu otprilike dvostruko od globalnog prosjeka zbog klimatskih promjena.

Ove godine su niske razine zimskih snježnih padalina u kombinaciji s ranim početkom i kasnim završetkom ljetne sezone otapanja uzrokovale velike gubitke, objavio je GLAMOS.

U kolovozu, mjesecu najvećeg topljenja, švicarska meteorološka služba rekla je da je visina na kojoj se oborine smrzavaju tijekom noći dosegnula novi rekord - 5289 metara. Radi se o nadmorskoj visini višoj od Mont Blanca, najvišeg vrha Alpa i Europe. Time je premašen prošlogodišnji rekord od 5184 metra.

Pročitajte više