Švicarskoj naglo pao izvoz oružja

Ilustracija: EPA

Švicarski izvoz oružja pao je u 2023. godini za 27 posto, objavila je danas vlada, odražavajući utjecaj zakona o neutralnosti koji zabranjuje izdavanje dozvola za preprodaju zemljama sudionicama međunarodnog sukoba.

Vrijednost švicarskog izvoza spustila se lani na 696.8 milijuna švicarskih franaka (725.5 milijuna eura), priopćilo je ministarstvo gospodarstva (SECO).

Švicarska je unatoč neutralnosti veliki dobavljač oružja i u 2022. zauzimala je 14. mjesto na svjetskoj ljestvici, prema podacima Stockholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI).

U 2023. švicarski proizvođači izvezli su oružje i vojnu opremu u 58 zemalja, za dvije manje nego u 2022. Najveći kupac bila je Njemačka, a slijedi Danska, koja je naručila velike količine streljiva i oklopna vozila.

Ministarstvo nije objasnilo zašto se izvoz naglo smanjio u 2023.. Udruga proizvođača Swissmem smatra da je 'krivac' švicarska zabrana preprodaje u treće zemlje.  

Spriječen izvoz u Ukrajinu

Zakon o neutralnosti zabranjuje Bernu izdavanje dozvole za preprodaju oružja zemljama koje sudjeluju u međunarodnom oružanom sukobu. To znači da ne smije odobriti ni preprodaju Ukrajini, objašnjava Reuters.

"U strahu od švicarskih zakona neke su kompanije ostale bez narudžbi, a neke bi mogle smanjiti ulaganja u sektor", rekao je direktor Swissmema Stefan Brupbacher za Reuters prije objave podataka.

Godine 2022. Švicarska je Španjolskoj, Danskoj i Njemačkoj uskratila dozvolu za daljnji izvoz oružja u Ukrajinu, što je izazvalo napetost u odnosima i raspirilo zabrinutost za švicarsku industriju oružja. U Švicarskoj posluju i američki div Lockheed Martin i njemački Rheinmetall, ali i mnoštvo manjih kompanija.

"Dogmatsko tumačenje blokira preprodaju oružja"

Udruga proizvođača oružja upozorava da im je izvoz nužan i da ne mogu opstati podmirujući samo potrebe švicarske vojske.

"Dogmatsko tumačenje" neutralnosti blokira preprodaju švicarskog oružja i streljiva kupljenog prije nekoliko godina, naglašava Brupbacher.

"Želimo da se ukine obaveza pribavljanja dozvole za preprodaju oružja za sve zemlje koje se pridržavaju sličnih međunarodnih konvencija o oružju kao Švicarska", rekao je. "To nema nikakve veze s pravnom definicijom neutralnosti", tvrdi.

Pročitajte više