Svijet je 2006. godinu dočekao s novom nadom

VATROMETI su tijekom noći sa subote na nedjelju obasjali nebo iznad naše planete, a svijet je u novoj nadi dočekao 2006. godinu, nakon tužne 2005. godine koja je bila obilježena nizom prirodnih katastrofa i terorističkih napada.

Proslave su, ovisno o vremenskim zonama, počele na krajnjem istoku a završile su na američkom kontinentu, dok je većina velikih gradova bila stavljena u stanje visoke pripravnosti kako bi se spriječili eventualni neredi i nasilje.

U Hrvatskoj su u svim većim gradovima bili organizirani svečani dočeci na gradskim trgovima, na kojima su se građani zabavljali uz muziku i vatromet.



Nekoliko stotina tisuća Amerikanaca okupilo se na Times Squareu na Manhattanu na temperaturama koje su bile oko nule dok su u New Yorku na snazi bile vrlo stroge mjere sigurnosti.

Tradicionalna velika kugla svjetla, teška pola tone, simbol prelaska u novu godinu, i ukrašena s više od 500 trokuta kristala, lagano je krenula prema dolje, a njezin put je pratio jazz svirač Wynton Marsalis iz New Orleansa.

Puno ranije u Sydneyu (slika gore) je oko 1.700 policajca bilo zaduženo za spriječavanje eventualnih novih rasističkih sukoba između bijelih Australaca i mladih useljenika.

Zabave su bile organizirane diljem Azije, posebice u Hong Kongu gdje je u poznatoj luci Victorija organiziran veličanstveni spektakl svjetla i zvuka.

U Pekingu zvona su odzvonila ponoć, dok su Kinezi lupanjem po bubnjevima pozdravili novu godinu.


Ova svečana atmosfera u Aziji u potpunosti odudara od prošle godine kada su, nakon smrtonosnog tsunamija, molitve i zahtjevi za hitnom humanitarnom pomoći zamijenili slavlja.

Europa je također slavila, iako su posljednji sati 2005. godine bili obilježeni sukobom između Moskve i Kijeva oko cijene i isporuke plina, a prvi sati 2006. pokazali su da do dogovora nije došlo te da bi Ukrajina mogla ostati bez ruskog plina.

Britanci su izašli na ulice, Trafalgar Square je bio prepun, a vatromet je osvijetlio obale Temze dok je Big Ben tradicionalno odzvonio ponoć.

U Parizu je, prema policiji, 500.000 osoba slavilo na Champs Elyseesu, a 2,5 kilometara duga pariška avenija bila je posebno nadzirana kako bi se spriječilo evenutalno ponavljanje nereda koji su krajem listopada izbili u pariškim predgrađima.

U Berlinu je više stotina tisuća osoba dočekalo 2006. u povijesnom srcu glavnog njemačkog grada kod Brandenburških vrata uz veliki vatromet.



U više velikih grčkih gradova bili su organizirani dočeci na kojima su nastupale velike grčke zvijezde, među kojima i pjevačica Helena Paparizou koja je 2005. pobijedila ne Eurosongu.


U Bratislavi je također bilo svečano a nekoliko tisuća Slovaka slavilo je uz muzički spektakl i vatromet u blizini Dunava.

U Brazilu je na plaži Copacabani u Rio de Janeiru više od dva milijuna osoba dočekalo 2006. godinu.

Veliki broj Libanonaca se zbog sigurnosnih razloga ove godine odlučio za mirne proslave u krugu obitelji i prijatelja.

U Izraelu su također organizirani dočeci, unatoč činjenici da rabini smatraju da je Silvestrovo kršćanska proslava.



Foto: FAH i HRT

Pročitajte više