Svijet osuđuje dvostruki atentat u Tel Avivu

 MEĐUNARODNA zajednica oštro je u ponedjeljak osudila najnovije terorističke napade u Izraelu u kojima su u nedjelju u Tel Avivu poginule 23 osobe, a više od stotinu ih je ranjeno.

zajednica oštro je u ponedjeljak osudila najnovije terorističke napade u Izraelu u kojima su u nedjelju u Tel Avivu poginule 23 osobe, a više od stotinu ih je ranjeno.

Europska unija osudila je dvostruki palestinski samoubilački napad izvršen u nedjelju u Tel Avivu.

´Predsjedništvo EU-a optužuje na najjači mogući način samoubilačke napade izvršene u Tel Avivu i izražava sućut obiteljima žrtava´, kaže se u priopćenju koje je Grčka objavila u ime EU-a.

U priopćenju se ponavlja ´stajalište EU-a prema kojem legitimne ambicije palestinskog naroda ne mogu biti ostvarene terorističkim djelima´.

Europska komisija i Europski parlament također su u ponedjeljak osudile najnovije nasilje na Bliskom istoku.

Povjerenik EU-a za vanjske odnose Chris Patten kazao je da takvi činovi ´štete palestinskom narodu´.

´Nasilje će prestati tek kada dvije strane iskreno krenu putem mirovnog procesa´, dodao je Patten.

Predsjednik Europskog parlamenta Pat Cox izrazio je ´zgražanje masakrom u Tel Avivu´ te uputio izraze sućuti obiteljima žrtava.

Moskva je pozvala izraelske vlasti da se ne osvećuju civilnom stanovništvu zbog tih napada.

´Priznavajući pravo Izraela da zajamči sigurnost i poduzme sve potrebne mjere s tim u svezi, nadamo se da izraelske vlasti neće dopustiti da palestinski civili postanu žrtve´, kaže se u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova, u kojem se također ´najoštrije osuđuju´ atentati izvršeni u nedjelju u Tel Avivu.

Kina je također osudila dvostruki atentat u Izraelu, pozivajući izraelske vlasti na suzdržanost. Među žrtvama napada u Tel Avivu bila su i dva kineska državljanina.

Pročitajte više