Svijetom hoda milijardu i 200 milijuna pretilih ljudi

PREMA procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), svijetom hoda najmanje milijardu i 200 milijuna ljudi koji pate od pretilosti.

Otprilike pola milijarde odraslih ima prekomjernu težinu, a daljnjih 700 milijuna osjeća se gojazno, navodi se u izvješću WHO-a. Pretjerana težina zabilježena je kod 20 milijuna djece. 
Zbog toliko narasle brojke, WHO na pretilost gleda kao na jedan od većih svjetskih problema.

Prekomjeran težina najviše se može zahvaliti konzumaciji visokokalorične i nekvalitetna hrane, te nedostatku tjelovježbe, koje se bilježi u svim svjetskim regijama. Kao da se gubi iz vida da je pretjeranu težinu lako postići, ali je nije jednostavno izgubiti, a posebice se to odnosi na starije osobe.

Nedavno je jedno od najvećih osiguravajućih društava u SAD-u "Kaiser Permanente" provelo istraživanje u kojem je sudjelovalo 1600 osoba koji boluju od gojaznosti, a kojim je između ostalog utvrđeno da povećanjem svijesti o svakodnevno pojedenim namirnicama uvelike pomaže smanjenju težine.

Svaki sudionik istraživanja morao je voditi dnevnik hrane i to u periodu od oko 30 mjeseci. Studijom je utvrđeno da su oni koji su redovito zapisivali što su pojeli izgubili dvostruko više kilograma od onih koji su nisu baš vodili evidenciju. Naime, oni koji su redovito zapisivali dnevnu konzumaciju postali su svjesniji rizika pojedene hrane koja ima  zaista nije za zdravlje potrebna.

Ig.M.
Foto: Index (arhiva)

Pročitajte više