Svilanović i Picula o bilateralnim odnosima u 2002. i ciljevima za 2003.

REZIMIRAJUĆI napredak ostvaren 2002. ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Goran Svilanović suglasio se u četvrtak u Zagrebu sa svojim domaćinom Toninom Piculom da odnosi dviju zemalja napreduju a dalja suradnja jedan je od načina za ostvarenje ciljeva građana dviju zemalja.

Svilanović je stigao u posjet Zagrebu u sklopu obilaska zemalja jugoistočne Europe pred konferenciju zemalja članica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) zakazanu za 9. travnja u Beogradu.

Bilateralni odnosi dviju zemalja obilježeni su ´trajnim uzlaznim napredovanjem´, rekao je Picula u izjavi novinarima po završetku sastanka.

Podsjetio je da su dvije susjedne zemlje pridonijele poboljšanju općih političkih prilika kada su neka od vrlo važnih i osjetljivih međudržavnih područja regulirale kvalitetnim sporazumima. U travnju 2002. potpisale su Protokol o načelima identifikacije i utvrđivanju granica, Ugovor o readmisiji i Sporazum o kulturnoj suradnji. Postigle su i Sporazum o slobodnoj trgovini a u prosincu 2002. Protokolom o Prevlaci omogućile odlazak UN-ovih promatrača s tog poluotoka i njegov povrat pod suverenitet Hrvatske.

´Za mene je važno da postoji razumijevanje da su dobri odnosi između dviju država ono što im koristi u ostvarivanju ciljeva koje njihovi građani imaju´ (...) a ´suradnja sa susjedima jedan od načina da udovoljimo očekivanjima građana´, rekao je Svilanović.

Jedan od zajedničkih ciljeva jest ulazak u Europsku uniju, put na kojem je Hrvatska nešto više odmakla jer je u veljači podnijela kandidaturu za članstvo u EU o čemu je Picula izvijestio svog sugovornika.

´Mislim da Hrvatska ima svoje mjesto u EU, kao što mislim i za svoju zemlju´, rekao je Svilanović pozdravljajući kandidaturu RH.

Nakon što je upoznao ministra Piculu s procesom uspostave nove državne zajednice Srbije i Crne Gore, koja je naslijedila SR Jugoslaviju i čije se institucije upravo uspostavljaju, on je istaknuo da građani njegove zemlje tu novu zajednicu doživljavaju ´kao europski okvir za budućnost građana i Srbije i Crne Gore´.

Svilanović je izvijestio Piculu o rezultatima jednogodišnjeg predsjedanja Srbije i Crne Gore incijativom SEECP-a čije su članice Albanija, BiH, Grčka, Makedonija, Rumunjska i SCG dok Hrvatska ima status promatrača.

U izjavi novinarima šef diplomacije SCG-a nabrojao je i neke prioritete za 2003.: pitanje reguliranja mirovina između dviju zemalja, Sporazum o socijalnom osiguranju, pitanja sukcesije, rješavanje imovinskih pitanja građana s obiju strana granica u sektoru sjever (Šarengradska ada), te rješavanje granične crte.

Vlasti SCG inzistirale su i teže ukidanju viznog režima, jer drže da je to u interesu građana obiju zemalja, rekao je Svilanović. On je dodao da Beograd pozdravlja ustavni zakon o pravima manjina koji je donijela Hrvatska te izrazio je nadu da će on olakšati rješavanja i preostalih drugih pitanja poput povrata imovine i povratka izbjeglica.

Pročitajte više