SVILANOVIĆ: ŠLJIVANČANINU ĆE SE SUDITI U DEN HAAGU

Bez obzira na uhićenje nekoliko navodnih izravnih izvršitelja pokolja u Ovčari 1991. godine, Veselinu Šljivančaninu, haaškom optuženiku za ratne zločine u Vukovaru, sudit će se u den Haagu, izjavio je u nedjelju ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Goran Svilanović.

"Neki, koji su osumnjičeni kao izravni izvršitelji zločina na Ovčari su uhapšeni, ali oni nisu optuženi od Haaškog tužiteljstva. Ako je to doista tako, ovdje bi se mogao početi postupak protiv njih, te bi elementi tog postupka mogli pomoći u haaškom postupku protiv Šljivančanina u den Haagu", kazao je Svilanović.

Govoreći u emisiji "Nije srpski ćutati" na BK televiziji, Svilanović je rekao da bi činjenica uhićenja izravnih izvršitelja Šljivančaninu mogla biti "ponuda ohrabrenja" da se preda Haaškom sudu. Ovdašnji postupak protiv izvršitelja mogao bi mu pomoći da objasni svoju ulogu u vukovarskim događajima 1991. godine.

Svilanović je kazao i to da je najavio nove haaške optužnice, protiv šest do sedam osoba kako bi ljudi shvatili neophodnost izmjene sadašnjeg Zakona o suradnji s Haaškim tribunalom, koji je isključivao predaju optuženih nakon donošenja tog Zakona (zakon je bio donesen u travnju 2002.).

"Nakon sutrašnje izmjene Zakona, moći ćemo postupati po novim optužnicama, ali ja ne znam hoće li Jovica Stanišić, bivši načelnik Službe državne sigurnosti MUP-a Srbije i Franko Simatović, osnivač i prvi komandant Jedinica za specijalne operacije, tzv. Crvenih beretki, biti optuženi. Protiv njih se vodi istraga, ali Haaško tužiteljstvo će odlučiti hoće li ih i optužiti", rekao je Svilanović.

Ministar je kazao da vlasti u Beogradu moraju "djelovati kredibilno" kad kažu da haaški optuženik, general Ratko Mladić nije u zemlji niti je pod zaštitom nekih vojnih ili policijskih krugova.

(Hina) ttag rt

Pročitajte više