SVILANOVIĆ:GENERALIMA JASNO REČENO ŠTO DRŽAVA MOŽE UČINITI ZA NJIH

Četvorici vojnih i policijskih generala, haaških optuženika, "potpuno jasno i otvoreno" je rečeno što država može učiniti za njih i što Haag može tražiti ako odbije zahtjev da im se sudi u zemlji, izjavio je ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Goran Svilanović. L

U intervjuu za subotnje "Večernje novosti" ministar Svilanović je kazao da su generali Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić znali za optužnice i prije nego što su one objavljene, jer je Haaški sud "u kontaktu sa svima koji se tretiraju kao osumnjičeni". Četvrti optuženi, policijski general Vlastimir Đorđević je u bijegu i navodno se nalazi, prema spekulacijama u javnosti, u Rusiji.

Eventualno uhićenje Ratka Mladića, ako je on u SCG, "omogućilo bi da svi ostali slučajevi budu procesuirani u zemlji", kazao je ministar Svilanović: "Tvrdim to. Uostalom, taj stav mi je potvrđen i u razgovorima s predstavnicima SAD-a i EU", dodajući da je još prerano govoriti o odgovoru Haaškog suda na zahtjev da četvorici generala bude suđeno u zemlji.

Svilanović je ponovio svoj stav da se "optuženi ne mogu nalaziti na javnim funkcijama", te da mu je general Sreten Lukić, aktualni načelnik Resora javne sigurnosti MUP-a Srbije, kazao da "ne bi htio da se njegov odlazak s te funkcije shvati kao priznanje krivice".

Ministar Svilanović potvrdio je da su se potpredsjednik Vlade Srbije i šef Koordinacijskog centra za Kosovo Nebojša Čović, te srbijanski ministri, pravosuđa Vladan Batić i policije Dušan Mihajlović, povukli iz članstva Nacionalnog savjeta za suradnju s Tribunalom, uz obrazloženje da su "prezauzeti".

(Hina) tta sd

Pročitajte više