Svim dobitnicima, osim Elfriede Jelinek, uručena Nobelova nagrada

DOBITNICI Nobela za 2004. godinu primili svu svoje nagrade na tradicionalnim svečanostima u Stockholmu i Oslu, osim Elfriede Jelinek, dobitnice nagrade za književnost koja je svoj izostanak ispričala "socijalnom fobijom".

Na svečanosti održanoj u Stockholmu švedski kralj Carl XVI Gustav predao je diplomu i zlatnu medalju dobitnicima s područja medicine, fizike, kemije i ekonomije.

Kao i drugim dobitnicima, ista je počast odana i austrijskoj književnici koja nije sudjelovala na svečanosti ispričavši se "socijalnom fobijom". Ona je u studenom snimila svoj govor zahvale za nagradu koji je emitiran u Stockholmu. "To sam učinila jer ne mogu doći u Stockholm zbog svoje socijalne fobije. Ne podnosim masu", pojasnila je.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Kenijka Wangari Maathai primila je nagradu na ranijoj svečanosti u gradskoj vijećnici u Oslu.

Nobela za medicinu i fiziologiju primili su Amerikanci Richard Axel i Linda Buck. Također Amerikanci - David Gross, David Politzer i Frank Wilczek primili su Nobelovu nagradu za fiziku, a za kemiju izraelski znanstvenici Aaron Ciesanover i Avram Hersko.

Ta prestižna međunarodna nagrada za područje ekonomije otišla je u ruke Norvežaninu Finnu E. Kylandu i Amerikancu Edwardu C. Prescottu.

Foto: FAH

Pročitajte više