Svinjska gripa do kraja prošlog tjedna u Hrvatskoj odnijela 19 života, stiglo novih 60.000 doza cjepiva

U HRVATSKU je stiglo dodatnih 60.000 doza cjepiva za svinjsku gripu, koje će, nakon završetka potrebne procedure, biti distribuirano diljem Hrvatske. "Na preporuku Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, na današnjem sastanku Stožera donesena je odluka o proširivanju rizičnih skupina za cijepljenje pandemijskim cjepivom", izvijestilo je Ministarstvo zdravstva.

Uz kronične plućne bolesnike, trudnice u drugom i trećem tromjesečju trudnoće, ekstremno pretile osobe, djecu starosti od šest mjeseci do tri godine te zdravstvene djelatnike, Stožer je tako pozvao sve kronične bolesnike starije od šest mjeseci da se odazovu cijepljenju protiv pandemijske gripe, "jer je to najbolji način prevencije".

Prema odluci Ministarstva zdravstva, koje uporno poziva na cijepljenje, cjepivo protiv svinjske gripe je besplatno za sve one koji se žele cijepiti.

"Također, ponavljamo poziv i svim građanima koji pripadaju rizičnim skupinama da se odazovu cijepljenju protiv sezonske gripe, jer je dodatna doza cjepiva distribuirana diljem Republike Hrvatske", izvijestilo je Ministarstvo zdravstva.

U proteklom tjednu 11.209 novooboljelih

U proteklom tjednu, od 23. do 29. studenog u Hrvatskoj je zabilježeno novih 11.209 slučajeva svinjske gripe. Kako je izvijestio Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), prošlotjedna brojka novooboljelih nešto je manja u odnosu na tjedan ranije, kad je bilo evidentirano 13.960 novih slučajeva zaraze virusom A/H1N1.

"Bolest je prisutna u svim županijama. Među oboljelima i dalje ima najviše onih u dobi između pet i 29 godina, s razmjerno najviše zahvaćenom skupinom od pet do 14 godina", navodi se u izvješću HZJZ.

Do kraja prošlog tjedna registrirano ukupno 37.085 slučajeva oboljenja od svinjske gripe

Ukupno je od početka srpnja ove godine, kada su u Hrvatskoj zabilježeni prvi slučajevi, do kraja prošlog tjedna registrirano 37.085 slučajeva oboljenja od svinjske gripe. U istom razdoblju je preminulo 19 osoba kod kojih je potvrđena zaraza. Gotovo 37.000 osoba preboljelo je pandemijsku gripu bez ikakvih komplikacija.

Javnosti su službeno poznata imena samo prvih sedam žrtava, a iz Ministarstva zdravstva su prije dva tjedna poručili kako ubuduće više neće izvještavati o detaljima smrti žrtava, o tome u kojoj su bolnici preminuli i jesu li uz svinjsku gripu imali još nekih zdravstvenih poteškoća, već samo o broju preminulih.

Prvi je u Hrvatskoj preminuo 61-godišnjak iz Splita, a zatim je u istom gradu umrla i trogodišnja djevojčica. Svinjska gripa kao uzrok smrti potvrđena je i kod 62-godišnjaka iz Zagreba, 33-godišnjaka iz Siska, 55-godišnjaka iz Kutine i 41-godišnjaka iz Požege.

Ministarstvo poziva na cijepljenje, građani baš i ne navaljuju

Cijepljenje protiv svinjske gripe u Hrvatskoj je započelo prošlog petka, ali navale na cjepivo nema. Hrvatska je kupila 1,5 milijun doza cjepiva Focetria farmaceutske kompanije Novartis. U prvoj pošiljci je stiglo 140.000 doza cjepiva. Iako se i to pokazalo kao previše, danas su stigle nove doze, a i ostatak stiže tijekom prosinca.

Iako je cjepivo dobilo "zeleno svjetlo" Agencije za lijekove i medicinske proizvode, građani, ali i liječnici su podijeljeni po pitanju toga treba li se cijepiti ili ne. Mnogi liječnici pacijentima ne preporučaju cijepljenje, a pacijenti koji se ipak žele cijepiti to čine "na vlastitu odgovornost" - potpisivanjem obrasca kojim potvrđuju da žele primiti cjepivo koje nije dovoljno testirano.

Pročitajte više