Svinjska gripa mutirala!

BRAZILSKI znanstvenici su otkrili kako je virus svinjske gripe mutirao. Nova varijanta virusa je otkrivena kod pacijenta iz Sao Paula, a nakon usporedbe sa kalifornijskim virusom svinjske gripe A/H1N1 na bakteriološkom institutu Adolfo Lutz, mutacija je nazvana A/Sao Paolo/1454/H1N1. Razlika između dva virusa je u promjenama u proteinu hemaglutininu, koji omogućava ulazak virusa u organizam. Zasad nije poznato je li mutacija opasnija od prvotnog virusa zbog kojeg je proglašena svjetska pandemija.

Farmaceutske kompanije trenutno razvijaju cjepivo za A/H1N1, a otkriće da je virus počeo mutirati sve je alarmiralo budući da će sad trebati razvijati nove vrste cjepiva i lijekova koji će djelovati na mutacije. Zasad nije poznato može li virus mutirati brzinom poput one kojom je mutirao virus španjolske gripe.

Prema podacima koje su laboratoriji do ponedjeljka poslijepodne dostavili Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, u 76 zemalja diljem svijeta je 35.928 osoba zaraženo, a 163 osobe su preminule od svinjske gripe. Najviše zaraženih je u SAD-u, njih 17.855, a preminulo je 45 osoba. Drugi po broju zaraza (6.241) je Meksiko, gdje je svinjska gripa odnijela najviše života - čak 108. U Kanadi je evidentirano 2.978 slučajeva zaraze te četiri smrtna slučaja. Broj zaraženih je naglo porastao u Australiji, gdje je virus pronađen kod 1.823 osoba, ali zasad smrtnih slučajeva u toj zemlji nije bilo. U Čileu su svinjskom gripom zaražene 1.694 osobe, a dvije su preminule.

I.M.
Foto: AFP

Pročitajte više