Svinjska gripa se širi Hrvatskom, pacijent u Splitu bori se za život!

SAMO dva dana nakon što je američki predsjednik Barack Obama zbog rapidnog širenja svinjske gripe objavio izvanredno stanje, virus H1N1 počeo sve sve brže širiti i u Hrvatskoj. Nekoliko zagrebačkih škola bilježi slučajeve svinjske gripe, a najgori slučaj zaraze zabilježen je u Splitu gdje se jedan stariji muškarac bori za život!

U Splitu je zbog svinjske gripe hospitalizirano četvero ljudi, a u najozbiljnijem je stanju stariji muškarac koji je u petak premješten sa Zaraznog odjela na Intenzivnu njegu i liječnici ne mogu još sa sigurnošću kazati hoće li preživjeti zarazu. Dva hospitalizirana pacijenta su vrlo brzo puštena kući, a zadržan je još i muškarac koji boluje i od upale pluća i visoke temperature.

Virus se širi zagrebačkim školama

"Dvoje učenika zagrebačke Osnovne škole grof Janko Drašković u Vrapču zaraženo je svinjskom gripom", potvrdio je Indexu ravnatelj škole Željko Kozina. Gripa se proširila u još nekoliko zagrebačkih škola i vrtića među kojima su i OŠ Ante Kovačić, OŠ Samobor, OŠ Ivana Mažuranića, 5. gimnazija...

Dvoje učenika koji su u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević dobili potvrdu o zarazi trenutačno se nalaze na kućnoj njezi. Školi su o njihovom oboljenju javili roditelji zaraženih te je škola o zaraženima obavijestila i Zavod za javno zdravstvo koji ih je uputio u mjere koje treba poduzeti.

U tri dana čak 24 pacijenta zaraženo svinjskom gripom

Ravnatelj Kozina ističe kako još ne razmišljaju o prekidu nastave u školi, a budno će pratiti hoće li se još netko od djece, koja su bila u doticaju sa zaraženima, razboljeti. U Hrvatskoj je, u posljednja četiri dana, prijavljeno čak 24 nova oboljela od svinjske gripe, od čega su 23 pacijenta hrvatski državljani.

Po tome se može vidjeti i uzlazni trend obolijevanja od svinjske gripe, jer se u posljednja tri dana razboljelo više pacijenata nego u prethodnih mjeseca dana, ali čak ni to nije stvarna slika širenja bolesti s obzirom da se pretpostavlja kako ima još dosta oboljelih koji se nisu javili svom liječniku. Od pojave svinjske gripe u Hrvatskoj je potvrđeno 218 oboljelih. Još niti jedan pacijent nije umro.

Pročitajte više