Svinjska gripa stigla u Hrvatsku: Gimnazija u Splitu zatvorena zbog velikog broja zaraženih

SPLITSKA privatna gimnazija Kraljica Jelena prva je škola u Hrvatskoj koja se zatvara zbog svinjske gripe. Roditelji su već obavješteni da se nastava sutra i u petak neće održati zbog velikog broja učenika zaraženih virusom H1N1.

Danas se u školi nije pojavilo čak 60 učenika, a zasad je samo jednom dijagnosticirana svinjska gripa, ali pretpostavlja se da će taj broj rasti. Također, simptomi su se pojavili i kod četiri profesora. Zbog svega toga je škola odlučila ukinuti nastavu barem za dva dana, a kasnije će biti odlučeno hoće li škola ponovo učenicima otvoriti svoja vrata u ponedjeljak.

Pandemija svinjske gripe dolazi u Hrvatsku: Učenike smjestiti u posebne prostorije

Služba za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo danas je školama poslala dopis u kojem ih obavještavaju kako se moraju ponašati u slučaju da se pojave učenici zaraženi virusom H1N1.

"Nitko na ovu novu gripu nije imun, te se očekuje puno više oboljelih. Bolesni učenici mogu u školi relativno brzo proširiti gripu na druge učenike i njihove obitelji", piše u dopisu školama Službe za epidemiologiju te upozoravaju kako se svinjskom gripom najlakše zaraziti u neposrednom kontaktu sa oboljelom osobom koja kiše ili kašlje.

"Učenike odvojiti u posebne prostorije dok po njih ne dođu roditelji"

Iz Zavoda savjetuju učenicima da u slučaju pojave simptoma svinjske gripe ostanu kod kuće sve do trenutka kada 24 sata nemaju temperaturu nižu od 38 stupnje Celzijusa. "Đake i osoblje sa simptomima gripe valja odmah odvojiti od ostalih u za to posebno određen prostor, gdje će boraviti do dolaska roditelja ili nekog drugog tko će odvesti bolesnika kući", piše u savjetima Zavoda školama te se dodaje kako bi učenike trebalo odvesti ne koristeći javni prijevoz.

Iz Službe za epidemiologiju kažu kako će pratiti kretanje gripe na području Hrvatske te će Kriznom stožeru Ministarstva zdravstva, ako to bude potrebno, predlagati i zatvaranje škola. Upozoravaju kako bi se moglo dogoditi da se zbog velikog broja oboljelih učenika i nastavnika u nekim školama dođe i do spontanog prekida nastave.

U posljednja tri dana 34 novooboljelih

U Hrvatskoj su u posljednja tri dana zabilježena 34 slučaja novooboljelih od svinjske gripe. Ukupan broj prijavljenih bolesnika je 268 od pojave virusa, a još 746 pacijenata s kliničkim znakovima gripe nemaju laboratorijsku potvrdu kako se radi baš o svinjskoj gripi. Iako je u Hrvatskoj od prve pojave svinjske gripe virusom zaraženo više od 1100 ljudi, ministar zdravstva Darko Milinović poručuje da nema razloga za paniku i da je zdravstveni sustav spreman za borbu protiv virusa H1N1.

Pročitajte više