Svjedočio protiv Kuščevića u USKOK-u pa dobio otkaz

Foto: Marko Prpić/Pixsell

LOVRO Kuščević, bivši ministar u vladi Andreja Plenkovića, prošlog je tjedna optužen za brojne nezakonitosti koje datiraju iz vremena dok je vedrio i oblačio na Braču kao načelnik Općine Nerežišća. 

USKOK ga tereti po šest točaka optužnice, među ostalim i da je od svjedoka tražio da lažno iskaže da je njegova obiteljska tvrtka Kuščević 2010. temeljem ugovora o međusobnom podmirenju potraživanja podmirila dug od 100 tisuća kuna za najam prostora tvrtki koju je vodio svjedokov danas pokojni otac, piše Dalmatinski portal.

Svjedok na to nije pristao, nego je USKOK-u rekao da, po njegovim saznanjima, nikada nije došlo do te gotovinske uplate. Kuščević je od njega tražio i da kaže da njegova supruga, također optužena, nije imala ništa s poslovanjem tvrtke, no svjedok ni na to nije pristao, nego je rekao da je ona zapravo bila stvarni voditelj poslovanja. Nekoliko mjeseci kasnije ostao je bez posla. 

Vlasnik tvrtke je dugogodišnji znanac Kuščevića

Ispostavilo se, naime, da je vlasnik tvrtke u kojoj je bio zaposlen dugogodišnji znanac Lovre Kuščevića te ga je odmah obavijestio da je pozvan na ispitivanje u USKOK. Kuščević je odmah stupio u akciju. Svom znancu, vlasniku tvrtke, rekao je da će kontaktirati svjedoka pri završetku radnog vremena. Došao je u firmu, no poslovođa nije dopustio razgovor jer je svjedok bio okupiran poslom. 

Nešto kasnije sačekao ga je na parkingu pred firmom te je s njim obavio razgovor, navodi se u optužnici. 

Svjedok je idućeg dana dao iskaz USKOK-u, no tom prilikom nije spomenuo da je Kuščević pokušao na njega utjecati, već je to učinio dva tjedna kasnije kada je donio poslovnu dokumentaciju, iz koje je vidljivo da 100 tisuća kuna nikada nije uplaćeno obiteljskoj tvrtki njegovog oca. 

Sastanak na parkingu

Naveo je da je Kuščević prilikom sastanka na parkingu zatražio da mobitel ostavi u automobilu i da se udalje. Rekao mu je da USKOK ne može ništa pronaći pa su se sada uhvatili dugovanja prema tvrtki njegovog oca. Obećao je da će se odužiti njemu i njegovoj obitelji i podmiriti dug. 

Svjedok nije odmah kazao što se dogodilo zbog nelagode i straha od mogućih negativnih posljedica za sebe i obitelj, piše Dalmatinski Portal.

U optužnici se navodi i da je nakon prvog iskaza USKOK-u svjedok dobio poziv svog poslodavca, koji je zatražio da se nađe s Kuščevićem na mjesnom groblju u Nerežišću. Sastanak nije dugo potrajao zbog prolaznika koji su naišli. Jedan ih je pitao što rade zajedno, a Kuščević mu je odgovorio da trguju automobilima. 

Poslodavac i Kuščević bili u kontaktu

USKOK je prikupio izliste telekomunikacijskih kontakata između svjedokovog poslodavca i bivšeg ministra. Otkako je svjedok najavio da će morati dati iskaz USKOK-u, zabilježeno je 11 međusobnih kontakata u nešto manje od mjesec dana. 

USKOK je ispitao i vlasnika tvrtke u kojoj je bio zaposlen svjedok. S Kuščevićem ga veže poznanstvo iz rane mladosti pa mu se odmah javio i prenio što mu je radnik kazao. Potom je predložio da Kuščević slobodno dođe u firmu i popriča sa svjedokom. Kuščević je zahvalio i rekao da će to učiniti još istog dana. 

USKOK u optužnici navodi da Kuščević nije iznio objašnjenje za susrete za svjedokom, već da je općenito polemizirao s navodima optužbe kako njegova intervencija nije imala smisla, jer u vrijeme sklapanja ugovora između dvije tvrtke nije više bio angažiran u obiteljskoj firmi. 

Kuščević je negirao djelo i ustvrdio da je tih 100 tisuća kuna zaista i plaćeno. Zaključio je da iza svega evidentno stoji zla namjera. Zapitao se zašto svjedok već prvi put nije kazao o susretu i na kraju zaključio da se vjerojatno želi neosnovano materijalno okoristiti naplatom već plaćenog duga.

Pročitajte više