Svjedok Branko Kostić poticao Srbe na kršenje Vanceova plana

BRANKO KOSTIĆ, svjedok obrane na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom u utorak je, tijekom protuispitivanja optužbe, suočen s dokazima da je 199192. poticao pobunjene Srbe u Hrvatskoj na kršenje Vanceova mirovnog plana.

Kostić je krajem 1991. kao predsjednik "krnjeg" Predsjedništva SFRJ obećao čelniku pobunjenih Srba Milanu Martiću da će JNA prilikom povlačenja iz Hrvatske ostaviti srpskim snagama tenkove i teško oružje, protivno odredbama Vanceova plana, kazala je tužiteljica Hildegard Uerzt-Retzlaff pozivajući se na zapisnik sa sastanka srpskog vodstva u Beogradu.

Svjedok je objasnio kako je "mislio da UN ne zanima što je čije, već da se JNA povuče a teško oružje deponira, što je i napravljeno".

Također je rekao kako ne zna u kojoj je mjeri udovoljeno zahtjevima Martića koji je, pored teškog oružja, tražio da na teritoriju tzv. RSK ostane i 20.000 vojnika pod paravanom specijalne policije.

U izvješću glavnog tajnika UN iz srpnja 1992. zaključeno je kako je JNA ostavila teško oružje Srbima, te kako su Srbi Vanceov sporazum kršili i pretvaranjem vojnih u policijske postrojbe kao i nastavkom progona nesrpskog stanovništva na okupiranim teritorijima.

Milošević je na kraju današnje sjednice pobijao tvrdnje o njegovu utjecaju na vodstvo Srba u Kninu i na smjenu Milana Babića nakon što je odbio prihvatiti Vanceov plan.

Kostić je prethodno potvrdio da je Milošević iznudio smjenu Babića, nakon što mu je tužiteljica predočila dokumente o tome.

Višednevno svjedočenje Branka Kostića trebalo bi završiti u srijedu, kada će optuženi izvesti novog svjedoka obrane.

Milošević je optužen za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu 90-ih. Njegov maratonski proces ovoga je tjedna ušao u petu godinu trajanja, s izgledima da se glavna rasprava završi do ljetne stanke u radu suda a prvostupanjska presuda donese do kraja 2006.

Pročitajte više