Svjedok C-47: Srpska vojska bila je agresor u Hrvatskoj

"SRPSKA vojska bila je agresor na teritoriju Hrvatske", rekao je u utorak zaštićeni svjedok optužbe C47 na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Međunarodnim kaznenim sudom (ICTY).

"Naša vojska bila je agresor na teritoriju Hrvatske, ubijala je, rušila, zauzimala sela, gradove i provodila etničko čišćenje", rekao je svjedok C-47, koji je kao čelnik Srpske radikalne stranke (SRS) i četničkog pokreta u Subotici od 1990. novačio dobrovoljce i s njima ratovao u Hrvatskoj i BiH.

Na pitanje tužiteljice Hildegard Uertz-Retzlaff da opiše razliku između medijske propagande o ugroženosti Srba u Hrvatskoj i stvarnog stanja na terenu, svjedok je rekao da se "u zonama ratnih djelovanja uvjerio kako je ta propaganda neistinita" i da je stanje suprotno, odnosno da su JNA, VJ, Teritorijalna obrana i dobrovoljci iz Srbije bili agresori u Hrvatskoj, kao i u BiH.

Nakon višetjednog izvođenja svjedoka iz BiH, svjedok C-47 je prvi koji ponovo svjedoči o ratnim zločinima u Hrvatskoj.

Govorio je o zvjerstvima koja su četnici počinili poslije pada Vukovara, gdje je bio očevidac "silovanja, klanja, sječenja ušiju i masakriranja hrvatskih civila". Kao počinitelje označio je pripadnike četničkog odreda "Leva Supoderica", na čelu s vojvodom Miloradom Lančužaninom - Kamenim, a koje se povezuje i s Ovčarom.

Potvrdio je i da su četnici izvršili pokolj u Voćinu, te govorio o ubijanju Hrvata u Tordincima gdje je sreo Arkana i Gorana Hadžića.

Svjedok je opisao kako se 1990., kao rojalist povezao s Vojislavom Šešeljem te osnovao ogranak njegove SRS i četničkog pokreta u Subotici, u čije je redove unovačio oko 300 dobrovoljaca, među kojima "puno oficira i podoficira JNA i policije".

Govorio je o kampanji protjerivanja Hrvata i Mađara iz Vojvodine u kojoj su sudjelovali radikali, četnici, lokalno vodstvo Miloševićevih socijalista ali i policija.

"Sami policajci vršili su teror i fizički maltertirali stanovnike hrvatske i mađarske nacionalnosti", rekao je C-47 dodajući da su Hrvati i Mađari otpuštani su iz policije i državnih službi.

Svjedok je govorio i o miniranju katedrale u Subotici i mađarske škole, te drugim akcijama zastrašivanja nesrba. Tijekom kampanje iz Vojvodine je, po njegovim riječima, "protjerano oko 20.000 Mađara i znatno veći broj Hrvata".

"Hrvatima treba vaditi oči zahrđalim žlicama i sve ih otjerati u Hrvatsku, a u njihove kuće naseliti srpske izbjeglice", poručio je Šešelj 91. na mitingu u Subotici, rekao je C-47.

Šešelj je na mitingu pozvao na stvaranje Velike Srbije na liniji Virovitica-Karlovac-Karlobag, što je, po riječima svjedoka, ugrađeno i u statut Radikalne stranke i četničkog pokreta.

C-47 je svjedočio i o obuci dobrovoljaca na poligonu JNA i policije u Subotici, te njihovom opremanju uoči odlaska na ratište u objektu JNA Bubanj potok, kraj Beograda.

U sudnici je emitiran snimak jednog Šešeljeva intervjua u kojem govori kako je četnicima 1991. "Milošević dao oružje, odore, autobuse, svu tehničku opremu i vojarne u Bubanj potoku i sve je puno bolje funkcioniralo".

"To je apsolutno točno", potvrdio je C-47, čiji se iskaz nastavlja u srijedu.

(Hina) dh ps

Pročitajte više