Svjedok: Kuščevićeva žena kupila parcelu za 10.000 kuna. Tu su napravili tri kuće

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ispitivanjem svjedoka nastavljeno je suđenje Lovri Kuščeviću, bivšem političkom tajniku HDZ-a i ministru u vladi Andreja Plenkovića. Kuščević je optužen za niz kaznenih djela, većinom počinjenih dok je vodio Općinu Nerežišća. Na početku suđenja ustvrdio je da se ne osjeća krivim. 

Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Mile Rebića ovaj tjedan ima tri zakazana ročišta, a danas su saslušani svjedoci koje je USKOK ispitao tijekom istrage u lipnju 2020. Svi su vezani za prvu točku optužnice, u kojoj je Kuščević s bivšom suprugom Zoranom, čije se ime nalazi na kupoprodajnim ugovorima. Samo su njih dvoje danas došli na suđenje, a ostali optuženici nisu se pojavili u velikoj dvorani splitske palače pravde, piše Dalmatinski portal.

Kupovali poljoprivredno zemljište, znali da se sprema prenamjena

Kuščevića terete da je kao načelnik Općine Nerežišća od konca 2008. do ožujka 2018. dogovorio sa suprugom pribavljanje značajne materijalne koristi stjecanjem poljoprivrednog zemljišta i njegovom prenamjenom u građevinsko. 

Znajući da Općina priprema postupak izmjena i dopuna prostornog plana te da su sporne parcele zbog položaja pogodne za uvrštenje u građevinsko područje, tijekom priprema i postupka izmjena i dopuna plana, kontaktirao je vlasnike terena pri čemu je prešutio da njihove nekretnine udovoljavaju uvjetima za prenamjenu te im je neistinito prikazao da ih planira koristiti u poljoprivredne svrhe. 

USKOK tvrdi da je radi prikrivanja vlastitog sudjelovanja u ovim pravnim poslovima dogovorio sa suprugom da zaključi kupoprodajne ugovore. To je i učinila za ukupan iznos od 70 tisuća kuna ili 15.76 kuna po kvadratu. 

Nakon što je u listopadu 2009. u ime Općine kao naručitelja zaključio ugovor sa stručnim izrađivačem plana, kojim je imenovan za koordinatora izrade prostorno-planske dokumentacije, Kuščević je u ožujku 2010. izrađivaču podnio prijedlog da se granice postojećeg građevinskog područja prošire i na sporne čestice. 

Parcele su uvrštene u građevinsku zonu, a Zorana Kuščević je u svibnju 2017. ishodila rješenja o uvjetima građenja i provela parcelaciju zemljišta. Kuščević je dogovorio prodaju s firmom iz Zagreba, koja je kupila 1951 kvadrat za 200 tisuća eura ili 762,7 kuna po kvadratu. Prestali dio zemljišta supruga je zadržala. USKOK navodi da su tako Lovro i Zorana Kuščević pribavili nezakonito najmanje 2289.045,8 kuna. 

"Da smo znali za prenamjenu ne bi prodali za 30.000 kuna"

Svjedok Vinko D. kazao je danas kako je njegov pokojni brat prodao zemlju Lovri Kuščeviću. O supruzi ne zna ništa. Tužiteljicu USKOK-a zanimalo je na čiju je inicijativu došlo do prodaje. 

"To je mog brata pitao Lovro Kuščević. Rekao sam mu da proda. Imao je 1100 kuna mirovine. Raspitivali smo se u susjede pošto je ona prodala svoj teren, ali nije htjela reći. Ne znam zašto je ugovor sklopljen s njegovom ženom", kazao je svjedok, piše Dalmatinski portal.

Za teren je pokojnom isplaćeno 30 tisuća kuna. Njegov brat danas tvrdi da bi zemlju sigurno prodao, ali u tom trenutku nisu znali da slijedi prenamjena zemljišta. Da su znali, i cijena bi bila veća. Na traženje branitelja Joška Čeha utvrđeno je kako je ugovor sklopljen 5. siječnja 2009., a ne 5. rujna, kako je bilo navedeno, što je bitno zbog datuma početka postupka prenamjene zemljišta. 

Svjedok je kazao i kako je prodani teren bio zapušteni pašnjak na kojem se nije radilo 60 godina, a nakon prodaje tu je podignuta zgrada. 

Par pitanja za svjedoka imali su i optuženici. Doznalo se da Lovro Kuščević nikada nije tražio drugu zemlju u vlasništvu svjedokovog brata, kao i da je jednu parcelu prodao još za vrijeme Jugoslavije. 

"Od moje majke kupili zemlju za 10.000 kuna, sagradili tri objekta"

Svjedočio je i Nikola S., čija je majka prodala teren za 10 tisuća kuna. 

"Majka se htjela skrasiti na Braču. Radila je po svome, a mislila je da zna što radi. Prodala je parcelu ovoj gospođi, to znam sve po pričama moje majke, i to naknadno. Majka je umrla lani. Bolovala je od demencije. Ne znam kako je došlo do kontakta s kupcem. Pretpostavljam da su joj trebali novci da sredi legalizaciju. Mislim da se majka nije razumjela u izmjene prostornog plana. Siguran sam da je otišla razočarana iz Općine jer je htjela riješiti komunalne probleme. 

Čestice koje je prodala ušle su u građevinsku zonu i danas su tu tri objekta. Da je znala za izmjenu plana sigurno ne bi prodala, odnosno, ne bi prodala po toj cijeni", korigirao se na koncu svjedok nakon pitanja branitelja Joška Čeha, koji ga je optužio da je na ispitivanju u USKOK-u prešutio da u blizini imaju teren u građevinskoj zoni i da mu je sestra arhitektica legalizirala jedan objekt. 

Svjedok je naveo da se radi o kontejneru, a odvjetnik Čeh je istaknuo da je zemlja kupljena sedam mjeseci nakon što je donesena Odluka o pokretanju izmjena prostornog plana. Iz toga bi se dalo zaključiti da je prodavatelj mogao imati saznanja o skoroj prenamjeni zemljišta. 

"Parcela je na vrhu. Ima lijepi pogled, ali je na kraju mjesta", opisao je svjedok teren koji je prodala njegova majka, piše Dalmatinski portal.

Pročitajte više