AFERA SMS

Svjedok u aferi SMS: Vargi sam po Mamićevom nalogu nabavio mobitele, jacuzzi, Golf...

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

NA ŽUPANIJSKOM sudu u Osijeku danas se nastavilo suđenje bivšem policijskom informatičaru Franji Vargi i Blažu Curiću za aferu SMS.

USKOK ih tereti za sprječavanje dokazivanja, odnosno pomaganja u sprječavanju dokazivanja.

U pratnji policije došao je i bivši načelnik PU osječko-baranjske Darinko Mikulić, koji danas treba svjedočiti. Nije se jučer pojavio pa je određeno privođenje na sud.

Danas je trebao svjedočiti Ivica Todorić, ali neće jer ima drugo ročište u Zagrebu. Todorić je jutros telefonom, objasnila je sutkinja, opravdao nedolazak zbog ročišta u Zagrebu u postupku u kojem je optužen.

Na klupu za svjedoke prvi je sjeo sportski djelatnik Bruno Hotko, koji je 2017. i 2018. bio direktor hotela u GNK Dinamo. Kako je sam rekao, "potrčko", odnosno veza između Varge i Zdravka Mamića, piše Večernji list.

Bruno Hotko: Varga mi je govorio što mu treba, plaćali smo novcem Dinama

"Zdravko Mamić me poslao kod gospodina Varge da nešto preuzmem i tako je počela suradnja s njim. Komunikacija se odnosila na, ne znam kako bih to opisao, "odi tamo, odnesi mu to, uzmi od njega ako ima što i donesi mi". Dakle, da odem u Belišće, odnesem njemu novac ili neke stvari, i ako ima, da uzmem stick. Bilo je tu sedam ili osam mobitela, dva ili tri televizora, sprave za vježbanje, laptop, dva stolna računala, jacuzzi, automobil Golf 3, novci, svašta...", počeo je svoje svjedočenje.

"Činio sam to temeljem naloga Zdravka Mamića. Nisam sam odlučivao što ću kupiti, Varga mi je govorio što mu treba, slao mi je čak i fotografije. Nije objašnjavao za što mu to treba. Plaćali smo novcem Dinama. Nosio sam i PlayStation, traku za trčanje, šator...", rekao je i dodao kako automobil nije kupljen novcem Dinama. Nije mu u potpunosti bilo jasno, ustvrdio je, što je to točno Varga radio za Zdravka Mamića.

"Ja sam kasnije trebao vratiti ta sredstva (potrošena na Vargu, nap. a.), nisam htio. Poslije su mi dali opomenu pred otkaz i teretili me da vratim 500 ili 600 tisuća kuna, ja to nisam htio, vratio ih je Krešimir Antolić, a njemu je taj novac dao, mislim, Zoran Mamić."

Kada je riječ o Mamićevoj konferenciji za novinare dan prije izricanja presude u Osijeku u lipnju 2018., na kojoj je Mamić mahao SMS prepiskom za koju je tvrdio da je pokušaj utjecaja bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana na osječke suce, Bruno Hotko je kazao kako su mu "poznate te prepiske".

"Dobio sam jednu poruku od gospodina Varge na mobitel, bio je "screenshot" mobitela i mislim da je gore pisalo Laptoš. To je bio početak, kad me Mamić uputio kod Varge, onda mi je on poslao tu poruku. Nisam o njoj razmišljao, proslijedio sam Mamiću. Nisam znao da će sve to toliko trajati, bio sam kod Varge više od 20 puta. Dva puta sam preuzeo stick i odnio Zdravku Mamiću. Ne znam što je bilo na njemu, nije mi rekao", rekao je svjedok i dodao da mu je Varga otvorio e-mail adresu na ime Zeko Zekoslavac, piše Večernji list.

Rebina: Rekao mi je da prisluškuje neke ljude za Mamića

Svjedok Ivica Rebrina kazao je kako od 2017. poznaje Franju Vargu, a zaposlio ga je 2018. u svojoj tvrtki. Rekao je kako se sjeća da mu je Varga govorio kako se sprijateljio sa Zdravkom Mamićem. 

"Franjo Varga rekao mi je kako prisluškuje određene osobe za Zdravka Mamića, da ima opremu za praćenje komunikacije. Spominjao mi je i Ivicu Todorića, da će biti zaposlen kod njega. Pretpostavljao sam da će nešto slično raditi i za njega. Ali sve skupa mi se činilo nemogućom misijom, sve što je pričao smatrao sam izmišljotinom. Jednom mi je Varga rekao da ima neke poruke Martine Dalić, vezane za aferu Agrokor, i da će pasti vlada, da će srušiti vladu i Tomislava Karamarka vratiti na vlast. Rekao sam mu da mene ostavi i da nikome to ne priča jer to nisu stvari za priču", kazao je Rebrina u istrazi i ponovio danas na sudu.

Svjedoci Darinko Mikulić, bivši načelnik PU osječko-baranjske, i njegova supruga Anka, privedeni su na sud. Ona je rekla da ne zna ništa i da ne poznaje Vargu ni Blaža Curića te da nije nikakve USB-ove predavala Mamiću.

Karamarko se ispričao zbog visokog tlaka

Podsjetimo, jučer je nastavak suđenja odgođen jer se nitko od pozvanih svjedoka nije pojavio, a bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izostanak je opravdao visokim tlakom.

Sutkinja Vlasta Šimenić Kovač izvijestila je na početku ročišta kako je Karamarko telefonom opravdao izostanak, navodeći kao razlog hipertenziju te je poslao liječničku potvrdu da je, zbog visokog tlaka od 190/105, spriječen pristupiti današnjoj raspravi.

Kako svjedoci Darinko Mikulić, bivši načelnik osječko-baranjske policije, i Anka Mikulić unatoč urednoj dostavi poziva svoj nedolazak nisu opravdali, sud je odlučio da će ih se privesti na raspravu zakazanu za srijedu.

S obzirom na to da obrana nije bila suglasna s čitanjem iskaza svjedoka iz istrage, rasprava je odgođena, a suđenje se nastavlja danas. Ako ni danas ne dođu svjedoci, onda će ih se pozvati za sljedeće ročište zakazano za 5. i 6. listopada ili će se odrediti privođenje.

Poslovi za Mamića i Todorića

Bivši policijski informatičar Franjo Varga i bivši vozač nekadašnjeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića Blaž Curić optužnicom USKOK-a terete se za sprječavanja dokazivanja i pomaganje u tome kaznenom djelu, a na početku suđenja 13. srpnja ove godine izjavili su da se ne smatraju krivima ni po jednoj točki optužnice.

Tužiteljstvo tvrdi da je Varga od sredine 2017. do 20. rujna 2018. na području Belišća i Zagreba izrađivao lažnu korespondenciju navodno vođenu putem elektroničkih uređaja te prijepis i analizu navodne komunikacije između visokih dužnosnika i drugih osoba u Hrvatskoj.

To je navodno radio u namjeri onemogućavanja i znatnog otežavanja dokazivanja na suđenju koje se pred osječkim Županijskim sudom vodilo protiv bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića i još trojice okrivljenika, kao i postupku predaje povodom Europskog uhidbenog naloga protiv Ivice Todorića pred sudom u Velikoj Britaniji.

Curić je uhićen 26. rujna 2018. u Zagrebu, a tijekom istrage ga se teretilo da je Vargu 20. rujna te godine telefonom upozorio da se protiv njega vodi kriminalističko istraživanje, rekavši mu da izbriše sve poruke, brojeve i druge sadržaje.

Nakon otkrivanja ove afere mediji su tvrdili da su Vargine usluge koristili i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko te Curićev kum, bivši zamjenik predsjednika HDZ-a i bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, koji su takve optužbe odbacili.

Lažne poruke državnih i pravosudnih dužnosnika

Iz lažne korespondencije, smatra tužiteljstvo, proizlazi kako pojedini državni dužnosnici dogovaraju neosnovano pokretanje kaznenog progona Mamića i Todorića ili kako pojedini pravosudni dužnosnici vrše pritiske na suce da se te osobe bez ikakve osnove i dokaza osude, a sve kako bi se to koristilo kao dokaz teškog kršenja njihovog prava na pravično suđenje zajamčeno Ustavom i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Varga se tereti da je u postupku predaje Ivice Todorića, u cilju dokazivanja navodnog političkog progona i sprječavanja dokazivanja, izradio lažnu SMS prepisku između predsjednika vlade Andreja Plenkovića, tadašnje potpredsjednice vlade Martine Dalić te nekoliko odgovornih osoba iz koncerna Agrokor. Iz prepiske proizlazi kako dogovaraju politički motivirani kazneni postupak protiv Todorića i njegovo uhićenje, za što mu je Curić dostavio brojeve telefona Plenkovića i Dalić, a što je Varga, na neutvrđeni način, dostavio Ivici Todoriću.

U postupku protiv Mamića Varga je navodno izradio lažnu SMS prepisku iz koje je proizlazilo da je bivši glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan utjecao na člana sudskoga vijeća u tom postupku te ravnateljicu USKOK-a Tamaru Laptoš, ali i suca da bez ikakvih dokaza donese osuđujuću presudu.

Lažnu prepisku Varga je potom dostavio Zdravku Mamiću koji ju je objavio na konferenciji za medije 4. lipnja 2018. godine, a tužiteljstvo tvrdi kako je Mamićev branitelj tražio da se, na temelju lažne korespondencije, odgodi objava prvostupanjske presude što je sudsko vijeće odbilo te je 6. lipnja sve u tom predmetu proglasilo krivima.

Osim toga, Varga je, tvrdi tužiteljstvo, prije izrade obrazloženja presude protiv koje se može podnijeti žalba Vrhovnome sudu, izradio novu lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju Dinka Cvitana na suce Vrhovnog suda koji bi odlučivali o žalbi, kako bi je predao Mamiću s namjerom da je iskoristi u žalbenom postupku, ali ga je u tomu spriječila Curićeva dojava.

Pročitajte više