Svjedok pada vojnog aviona kod Zadra: Čuo sam udarac o zemlju, a onda i eksploziju

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

DVOJICA pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) poginula su danas oko 16 sati pri padu vojnog školskog aviona kod mjesta Biljane Donje pokraj Zadra.

Nesreća se dogodila u slabo naseljenom području tijekom redovitog trenažnog leta. Avion je pao blizu jedne kuće, 10-ak kilometara od vojne baze u Zemuniku.

Video: Diadora.tv

Nesreći je svjedočio jedan mještanin dok je pred kućom čistio ribu.

"Avion se okretao u zraku, izvodio akrobacije. U jednom momentu čuo sam da se ne čuje nikakav zvuk, no on je i dalje bio u zraku. Samo desetak sekundi kasnije čuo se udarac o zemlju, a nedugo zatim i eksplozija", ispričao je za RTL.

Stradali su kadet i iskusni instruktor, a na mjesto događaja upućeni su vatrogasci i policija. 

Ministarstvo obrane ranije je priopćilo da je vojni školski avion ZLIN, u kojemu su bila dva pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na redovnom obučnom letu, pao oko 16 sati kod mjesta Biljane Donje pokraj Zadra, a na mjesto događaja upućene su nadležne službe.

Potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj uputili su se prema 93. zrakoplovnom krilu u Zemuniku.

Milanović uputio sućut obiteljima poginulih pilota

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović izrazio je sućut obiteljima dvojice pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su u četvrtak izgubili život u nesreći vojnog školskog aviona Zlin tijekom redovnog obučnog leta.

Milanović je u riječima sućuti obiteljima poginulih pilota istaknuo da je to "strašan i nenadoknadiv gubitak ne samo za njihove obitelji nego i za prijatelje i kolege iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, kao i za Oružane snage Republike Hrvatske".

Sućut premijera Plenkovića

Premijer Andrej Plenković izrazio je sućut obiteljima dvojice pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji su u četvrtak izgubili život u nesreći vojnog školskog aviona ZLIN tijekom redovnog obučnog leta u mjestu Biljane Donje.

"Izražavam najdublju sućut obiteljima dvojice pripadnika HRZ-a koji su izgubili živote nakon pada zrakoplova u mjestu Biljane Donje. Ministarstvo obrane će formirati stručno povjerenstvo koje će utvrditi sve okolnosti nesreće", napisao je premijer na Twitteru. 

Pad aviona kod Zadra je već druga ovogodišnja vojna zrakoplovna nesreća

Pad vojnog školskog aviona ZLIN, u kojem su bila dvojica pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) na redovnom obučnom letu, druga je ovogodišnja teška vojna zrakoplovna nesreća u mirnodopsko vrijeme.

Izvodeći 27. siječnja brišući let ispred mjesta Zablaće, u Zlarinski kanal je pao helikopter Bell OH-58D Kiowa Warrior. U padu letjelice u more poginuo je bojnik Marin Klarin, dok je mrtvo tijelo natporučnika Tomislava Baturine nakon intenzivne potrage pronađeno dan kasnije.

Tabak: Takve stvari u HRZ-u su jako loše

Nesreću je komentirao vojni analitičar Igor Tabak. Rekao je da je za HRZ velik udarac izgubiti u par mjeseci tri pilota i jednog kadeta.

"Ovi ZLIN-ovi, to su laki avioni za početnu obuku pilota. Takvi avioni su osjetljivi. Oni su dosta jednostavni, oni nemaju puno opreme, ali jako je rano za pričati konkretno. Tu ne treba previše žuriti, ali trebalo bi prije ili kasnije dobiti rezultate", rekao je Tabak za N1

Tabak smatra da najprije treba napraviti temeljit pregled ostalih aviona iz flote. 

"Kad se sazna nešto više s poprišta mjesta nesreće, onda će to utjecati na pregled ostalih aviona iz flote. HRZ nema puno pilota. To je mali krug ljudi kojeg treba imati na brizi i s kojima treba pažljivo raditi", kazao je. 

Vidović: Očito postoji neki problem u funkcioniranju zrakoplovne baze Zemunik

Franko Vidović, član saborskog Odbora za obranu, kaže da je pad vojnog aviona vrlo ozbiljna tema.

"Radi se o ljudskim životima. Indikativno je da očito postoji određeni problem u funkcioniranju zrakoplovne baze Zemunik, odnosno krila 93. Svi posljednji slučajevi, pad helikoptera, incidenti vezani za šverc oružja i lov veprova potječu iz iste baze", rekao je Vidović za N1.

Kaže da istraga o padu helikoptera Kiowa još uvijek nema epilog.

"Bilo bi važno razjasniti zašto je došlo do pada zrakoplova Kiowa. Treba tražiti odgovornost i vidjeti što to u sustavu škripi", govori. Kao saborski Odbor mogu zatražiti istragu zbog nesreće, što će, kaže, i učiniti.

"Odgovornost je na vladi i ministru hoće li ona dati rezultat", rekao je Franko Vidović.

 

Pročitajte više